Zuschlag: 50 millió forintot kaptam az MSZP-től

Zuschlag: 50 millió forintot kaptam az MSZP-től

Forrás: Napi Gazdaság, MTI | 2014. 03. 07. 06:41:00

zusch-300x204

Zuschlag János volt MSZP-s képviselő a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban azt állította, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. Ezért a párttól 50 millió forintot kapott egy nejlonszatyorban. A szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt, a börtönből tavaly szabadult egykori politikus azt is mondta, hogy nem ő, hanem ügyvédje fizetett kárenyhítésként ötvenmillió forintot büntetőügyében.

 A gazdasági újság interjújában Zuschlag János kijelentette, miután 2004-ben lemondott az országgyűlési képviselőségéről, majd 2006-ban képviselőjelöltnek választották a kiskunhalasi MSZP-ben, “rosszul lett a teljes pártvezetés, hiszen mindenki azt hitte, el fogok tűnni”. Azt állította, megállapodott Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal, hogy visszalép, és “kaptam ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban (…) A pénz az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből. A székházban adta át valamelyik titkárnő” – jelentette ki.

A széfről azt mondta:  a székház második emeletén állt egy MSZMP-címer volt rajta, volt benne néhány százmillió forint, és azok férhettek hozzá, akinek a pártpénztárnok megengedte. Arra a kérdésre, mire kellett a pénz, azt válaszolta: fű alatti támogatásokra, zűrös ügyek elintézésre, a pártelnök költségeire, kampányokra.

Zuschlag János arról is beszélt, hogy amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban ő “intézte” a pályázati ügyeket, volt olyan pályázat, amelynek nyernie kellett, és erről a miniszter is tudott.

Gyurcsány Ferenc “mindenről tudott, mindenbe beleszólt, mindent ő írt alá” – jelentette ki.

Zuschlag Gyurcsány Ferencről azt mondta: igazi bunkó, ifjúsági és sportminiszterként ott tett keresztbe Mesterházy Attilának, ahol csak tudott, példaként említette, hogy korlátozta az államtitkár mobiltelefon-használatát.

Büntetőügyével kapcsolatban arról beszélt, bár 2004-ben elindult a nyomozás, évekig nem aggódott. Ráadásul mindenről tudott, mert tájékoztatták – állította. Csak 2007-ben fordult komolyra az ügy, amikor házkutatást is tartottak nála – mondta. Akkor már “mindenki ideges volt”, állítása szerint Lendvai Ildikó akkori frakcióvezető attól tartott, “az ügy esetleg feljebb is mehet”. Zuschlag arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc egyik volt munkatársával megüzente neki, hogy melyik ügyvédet hívja fel, aki vinni fogja ügyét.

Zuschlag János azt mondta, a per során kárenyhítésként visszatérített pénzt nem ő fizette be, hanem “jött az ügyvédem, és közölte, hogy letéti számlájáról kárenyhítés címén átutalt ötvenmillió forintot”. Ezt – közölte – ő nem kérte volna. A pénz szerinte “nyilván ugyanabból a széfből” származott.

Zuschlag szerint azok az MSZP-s pártvezetők, akik aggályoskodás nélkül bűnbakot csináltak belőle, akik odalökték maguk helyett a bíróság elé, és utána a börtönbe, akik végig csak arra gondoltak, hogy jaj, csak álljon meg az ügy Zuschlagnál, most is, még az ő ügye után is fülig sárosak. Mert azt ugye, nem gondolja senki, hogy Simon Gábor magányos elkövető – mondta a volt politikus. Szerinte kizárt, hogy “Simon Gábor egyszemélyes buliban tudott volna megszerezni ennyi pénzt”.

Úgy vélte:  az MSZP-nek fontosabb volt ügyének “politikai kezelése,” mint az ő büntetőjogi felelősségének az enyhítése. Szerinte eleinte akartak neki segíteni, később azonban úgy gondolták, az ő beáldozásával le lehet zárni az ügyet. Neki ugyanis nem volt mentelmi joga, “feljebb pedig már mindenkinek volt” – fogalmazott.

Zuschlag János hamarosan életrajzi könyvet jelentet meg.

Vélemény, hozzászólás?