Víz, ameddig a szem ellát – döbbenetes légifelvételek Szerbiából

Víz, ameddig a szem ellát – döbbenetes légifelvételek Szerbiából

Forrás: Duna Híradó | 2014. 05. 22. 20:05:00

 

A Hunor mentőalakulat hat nap alatt nyolc embert mentett ki az árvíz sújtotta területről, segélyakciójuk lassan a végéhez közeledik.

Becslések szerint 170 millió eurós, vagyis több mint 50 milliárd forintos kárt okoztak az áradások Szerbiában. Egyelőre 27 halálos áldozatról tudnak, de többeket még keresnek. Az árvíz sújtotta Obrenovác térségében már megkezdődött a takarítás és a terület fertőtlenítése.

Csütörtökön újra a magasba emelkedett a Hunor mentőalakulat helikoptere, a nemzetközi szakértőkből álló csoport a károk felmérésében segített.

“A légifelvételekkel szélesebb képet kaptunk arról, hogyan és mivel tudjuk segíteni a helyreállítási munkálatokat. A megrongálódott gátrendszert is feltérképeztük, így az elkövetkező napokban pontos utasítások alapján dolgozhatnak szakembereink a terepen” – mondta a Híradónak a szakértői csoport vezető-helyettese.

A Száva mentén mindenütt víz borítja a falvakat, termőföldeket és gyümölcsösöket. A Hunor mentőszervezet hat nap alatt nyolc embert mentett ki az árvíz sújtotta területekről, emellett csaknem négy tonna élelmiszert és gyógyszert juttattak el 5000 családnak.

“Rögtön az első átrepülés alkalmával kimentettünk három felnőttet és három gyermeket. Közben élelmiszert, gyógyszert és vizet vittünk be a vízzel elzárt településekre” – nyilatkozta Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes.

Mivel a szerbiai folyók lassú apadásnak indultak, a Hunor vízi és helikopteres mentőegysége várhatóan péntek délután visszatér Budapestre.

Vélemény, hozzászólás?