Valószínűleg trágyáztak a környező földeken, ezért volt orrfacsaró bűz tegnap Miskolcon

Jól tudjuk, az őszi szezonban kezdődnek azok az időszakos mezőgazdasági munkák, amiknek egyik kellemetlen velejáróját érezhettük tegnap este az egész városban. Habár nagy mennyiségű trágyázást csak október 15-e után lehet végezni és ráadásul be is kell jelenteni, a környezetvédelmi hatósághoz nem érkezett a napokban ilyen bejelentés.

tragya

Fotó: illusztráció

   Nem győztük nézni a cipőnk talpát tegnap este a belvárosban. Bármerre mentünk, mindenhová elkísért az ürülékszag. Az hittük, kutyagumiba léptünk, de nem.

A városi légkörben meglehetősen furcsán hat a vidéki levegő, pedig ebben az időszakban megszokott jelenség, hogy az élet egyik legtermészetesebb mezőgazdasági végterméke kap fontos szerepet a termőföldeken.

A trágyázás okozta kellemetlenség a szél irányától és erősségétől függően csupán néhány napig tart, ugyanis a gazdáknak sietniük kell a kiszórt trágyával, amit egy-két napon belül be kell, hogy forgassanak a földbe, különben az illékony ammónia, ami a szerves trágya legfontosabb hatóanyaga, elpárolog.

Próbáltunk utánajárni, hogy honnan jött a tegnapi kellemetlen buké.

Amint azt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársától megtudtuk, aki nagy mennyiségű trágyaszórásba kezd, annak jó néhány nappal előre illik azt jeleznie az érintett települések önkormányzatának, valamint a környezetvédelmi hivatalnak is, hogy tájékoztatni tudják a lakosságot az esetleges kellemetlenségről. Nem mellesleg, október 15-e előtt nem is lehet ilyen tevékenységet végezni.

Az illetékesek tájékoztatása szerint azonban senki sem jelezte feléjük, hogy a napokban ilyen munkákat végez a környéken, úgyhogy egyelőre nem tudni, ki, hol és mennyi trágyát szórt szét, de a szaglószervünk szerint nem keveset.

forrás:minap.hu

Vélemény, hozzászólás?