Úttörő az EU-ban a magyar Digitális Közösség Program

Úttörő az EU-ban a magyar Digitális Közösség Program

Forrás: Duna Közbeszéd | 2013. november 22. péntek 20:14

Az állam és a versenyszféra is a zsebébe nyúl annak érdekében, hogy Magyarországon egyre nagyobb teret nyerhessen a digitális írástudás. A most útjára indított program keretében 15 ezer laptop talál majd gazdára és országszerte ingyenes informatikai képzéseket is tartanak.

Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta: a kísérleti program célja, hogy Magyarországon, egy nagyobb városban legyen lehetőség arra, hogy az ott élő lakosok jobb eszközhasználat mellett, állami támogatással, piaci közreműködéssel, versenyképesebb tudással rendelkezzenek és hatékonyabban tudják használni az informatikai eszközöket és közszolgáltatásokat vegyenek igénybe.

A programot Miskolcon indítják el; azért ott, mert a városban erősebb a munkanélküliség, mint más településeken – fejtette ki az államtitkár, hozzáfűzve: több társadalmi célcsoport is szerepel a programban: diákok, egyetemisták, pályakezdők, hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők és 45 év felettiek és nyugdíjasok is.

 

 

A programba pályázat útján lehet bekerülni, a jelentkezők között 15 ezer laptopot osztanak ki, továbbá képzésben is részesülnek, alkalmazásokat, programokat is kapnak – emelte ki Vályi-Nagy Vilmos. Nagyjából 150 oktatóra lesz szükség a programban – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a résztvevők a megszerzett tudással versenyképessé válhatnak a munkaerőpiacon.

A most készülő alkalmazásokon, szolgáltatásokon keresztül gyorsabb és egyszerűbb lehet az ügyintézés a városban. Példaként említette a közúti hibák bejelentését mobileszközön keresztül, tömegközlekedéssel, egészségüggyel, szociális ügyekkel kapcsolatos problémák gyorsabb bejelentését, továbbá a klasszikus ügyintézés is egyszerűsödik az országos hatáskörű intézmények felé.

Az Európai Unióban nem indult még ilyen program, Magyarország úttörő ezen a területen, és előrébb tart, mint a többi ország: szeretnék elérni, hogy a környező települések és a környező régiók is élvezzék a program előnyeit a későbbiekben – fejtette ki Vályi-Nagy Vilmos.

Az állam 4 milliárdot költ a programra, ebből 3 milliárdot hazai, 1 milliárdot uniós forrásokból; a piaci szektor a liszenszeken, eszközökön közel 4 milliárd forint értékben járult hozzá a program megvalósításához – mondta az államtitkár.

Vélemény, hozzászólás?