Újabb milliók, milliárdok stadionokra

Diósgyőri stadionépítés: több állami pénz és hamarabb

Diósgyőri stadionépítés: több állami pénz és hamarabb
Diósgyőri stadionépítés: több állami pénz és hamarabb – © Fotó: Ádám János
Miskolc – Azért a végén még a 4,5 milliárd forint is elhangzott az emiatt összehívott sajtótájékoztatón.

 

Sebtiben összehívott, rendkívülinek nevezett sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön Diósgyőrben, a labdarúgó pálya gyepén. 67 perccel a rendezvény előtt küldték szét a városházáról a meghívót, amely ezt a címet viselte: „Ez is sikerült! Döntött a Kormány – 4,5 milliárd forintért épül újjá a DVTK-stadion!”. Aki ez alapján arra számított, hogy ettől többet tud majd meg, annak csalódnia kellett, a rendezvény hivatalos részében még ez sem hangzott el.

Mi történt?

A tájékoztatót a városrész országgyűlési képviselője,Sebestyén László, és Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos tartotta, akik a rendezvény előtt még közlékenynek mutatkoztak, de miután a kezdés előtt felmentek a DVTK klubirodájába, hogy az egyik labdarúgó vezetőt lehívják az eseményre, és végül nélküle jelentek meg, meglehetősen szűkszavúak voltak. Olyannyira, hogy a végén még az összesereglett média munkások nyilatkozatkérése elől is elzárkóztak, udvarias formában.

Hogy mi történt a klubház emeletére felmenet, esetleg ott fent, illetve lejövet, azt nem tudni, de a legfontosabb információ, – ami a tájékoztató tervezett részében elhangozott, – az az volt, hogy a jövő héten majd tartanak egy olyan sajtótájékoztatót, amelyen minden érintett jelen lesz, a tervek szerint a stadion beruházásokért felelős kormánybiztos, illetve a diósgyőri labdarúgó klub képviselői is. A politikusok rövid nyilatkozatukban örömüket fejezték ki, hogy megújul a stadion, és már indulóban voltak, amikor újságíró kérdésre válaszolva elhangzott, hogy mekkora összeg jut a fejlesztésre: dr. Kriza Ákostól tudtuk meg, hogy a kormány döntése alapján 4,5 milliárdot fordítanak a stadion építésére, amelyet egy állami szervezet, a Nemzeti Sportközpont (amelyet Vígh László, stadionokért felelős kormánybiztos vezet) felügyel majd.

Azt nem a helyszínen, és nem a jelenlévőktől, hanem a tájékoztatót követő további információszerzés során sikerült kiderítenünk, hogy a szerdai kormányülésen született az a határozat, amely 4,5 milliárd forintot irányoz elő az államháztartás jövő évi költségvetéséből aDiósgyőri stadion fejlesztésére, építésére. Az ezt tartalmazó nevesített kormányhatározat néhány napon belül megjelenhet a Magyar Közlönyben, és mint ilyet, módosító indítványként figyelembe kell venni a 2014-es államháztartási költségvetés elfogadása során. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem a korábban tervezett összegből (3,5 milliárd) és ütemezés szerint (a 2014-es büdzsében 1,75 milliárd szerepelt erre a célra, illetve a 2015-ös költségvetésből erre szintén ekkora összeget kívántak fordítani) történik a finanszírozás, hanem kormányhatározattal „betonba öntötten”, nagyobb összegből (4,5 milliárd), és rövidebb idő alatt (a 2014-es évben).

ÉM-BCS


Mire elég a 4,5 milliárd forint?

Mire elég 4,5 milliárd forint? Ha azt vesszük, hogy a napos oldali lelátó, a valamivel több mint 3000 férőhellyel 2010-ben átadott építmény 400 millió forintból valósult meg, és a hírek szerint 15 ezer fős stadiont akarnak átadni 2014-ben, akkor valószínűleg nagyon sok mindenre, mert ennyi férőhelyet a küszöbön álló pénz feléből ki lehet alakítani. A maradékból jut még egy fűtött, új pálya építésére, új klubház építésére (vannak olyan elképzelések, mely szerint a régit lebontanák, és részben annak a helyére építenének újat, de sokan inkább azzal értenek egyet, hogy a múlt részeként ezt meg kellene hagyni, és a pálya felőli oldalára kellene új klubházat építeni és a kettőt „összekötni”), és juthat még pénz gépkocsi parkolók építésére (a számozott utcáknak a bérházakig történő kisajátítása, elbontása után).

Újabb milliók, milliárdok stadionokra

Budapest, Mezőkövesd, Miskolc – Két megyebeli stadion építésére is áldoznak a jövő évi állami költségvetésből. tovább »

A kormány 4,5 milliárdot biztosít a diósgyőri stadion felújítására

Miskolc, 2013. november 28., csütörtök (MTI) – A kormány 4,5 milliárd forintot fordít a diósgyőri stadion újjáépítésére, jóval többet a korábban tervezettnél – jelentette be Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) csütörtökön a helyszínen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

boon.hu

Vélemény, hozzászólás?