Továbbra sem tudni, mire fizetett ki 80 milliót a paksi atomerőmű

Továbbra sem tudni, mire fizetett ki 80 milliót a paksi atomerőmű

Forrás: M1 Híradó | 2014. 02. 13. 20:49:36

Megtalálta a bizonyítékot a paksi atomerőmű arra, hogy a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó tanácsadó cégnek tíz hónap alatt 80 millió forintot fizettek ki a 90-es évek végén. Azt azonban továbbra sem találják, hogy mire fizették ki a pénzt.

 A Híradó a cég vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc feleségét napok óta kéri, hogy küldje el az elvégzett munka dokumentációját, de ő azt írta: ezeket kizárólag a megbízónak, vagyis az Atomerőműnek adták át. A 80 millió forintot kifizették, de azt nem találják, hogy mit kapott a cég a havi 8 millió forintért – erről tájékoztatta a Híradót csütörtök délután az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Vagyis arra megvan a bizonyíték, hogy a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó tanácsadó cég 1997-ben és 1998-ban szerződésben állt az erőművel, és a cég meg is kapott 80 millió forintot, de több mint egy hetes kutatómunka után sem került elő egyetlen anyag sem, amiből kiderül, hogy pontosan mit is csinált az Agóra Marketing Kft.

Múlt héten a Magyar Nemzet írta meg először, hogy a Gyurcsány Ferenc tulajdonába tartozó Altus csoport egyik cége több tízmilliós szerződést kötött a paksi erőművel a 90-es évek végén. Tanácsadás volt a feladatuk, és az atomerőmű távlati céljaihoz kapcsolódó közvélemény-formáló tevékenység. A Híradó múlt szerdán a szerződés részleteiről kérdezte Gyurcsány Ferencet, ám ő a cégcsoport vezérigazgatójához, saját feleségéhez irányította a stábot.

Ezek után a Híradó arra kérte Dobrev Klárát, hogy küldje el az atomerőműnek nyújtott tevékenységről fennmaradt írásos dokumentációt. Gyurcsány Ferenc felesége ilyet nem küldött, de ahhoz hozzájárult, hogy az atomerőmű kiadja a dokumentumokat. Az erőmű azóta, vagyis egy hete keresi azokat az anyagokat, amelyeket a 80 milliós megbízási díjért készített nekik a tanácsadó cég, de nem találtak ilyet. Szó szerint azt írták: “Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy mindeddig semmiféle dokumentációt nem sikerült fellelni a kérdéses vállalkozás kapcsán”.

Ekkor a Híradó újra megkereste Gyurcsány Ferenc feleségét, hogy adja oda ő az erőműnek készített dokumentumokat. Dobrev Klára azonban ismét nem küldött ilyet. Mint írta: a tanácsadói szakma széles körben elfogadott és gyakorolt szabályainak megfelelően, megbízás keretében végzett munkáink anyagait kizárólag megbízóinknak adjuk, jelen esetben adtuk át. Ennél fogva nem áll módunkban Önöknek bárminemű dokumentumot (szerződés, tanulmány, stb.) átadni”.

A Híradó újra az erőműhöz fordult. “Sikerült megtalálni, hogy 1997 és 1998 folyamán tíz hónapon keresztül havi 8 millió, mindösszesen 80 millió forint kifizetés történt az Altus csoporthoz tartozó Agóra Marketing Kft. részére, teljesítés azonban nem lelhető fel” – erről tájékoztatta a Híradót csütörtök délután az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Így arra már van bizonyíték, hogy kifizették a 80 millió forintot a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cégnek, de hogy mire, azt továbbra sem sikerült megtalálni.

Vélemény, hozzászólás?