Több folyó árad, utakat kellett lezárni – sok eső jön, orkán erejű széllel

Több folyó árad, utakat kellett lezárni – sok eső jön, orkán erejű széllel

Forrás: M1 Híradó | 2014. 05. 13. 20:33:20

Áradások Vas megyében - Rába

Harmadfokú védelmi készültséget vezettek be Körmendnél, miután a Rába a riasztási szintnél 10 centiméterrel magasabban tetőzött.

Az újabb esőzés miatt Szentgotthárdnál délután megállt az apadás, és újra emelkedik a folyó vízszintje. A térségben élők attól tartanak, hogy a hétvégére még komolyabb áradás érkezhet Ausztria felől. A meteorológusok ugyanis a térségben egész hétre csapadékos időjárást jósolnak.

Csákánydoroszlón a Vörös patak több kiskertet elöntött. Az egyik háznál a kapu tetejéig ért a víz, s volt akinél a friss veteményt vitte el az ár.

A Dózsaliget egy részét is elöntötte az ár. Több házat homokzsákokkal és földsánccal sikerült csak megvédeni. Az ott élők most az újabb esőzéstől félnek, miután 12 óra alatt több mint 20 milliméternyi csapadék esett. A hét második felére pedig ismét esőre számítanak. „Jelen pillanatban úgy tűnik, mintha stagnálna, megállt az utánpótlás, de azt nem lehet megmondani, hogy mit hoz a hétvége. Én nagyon tartok tőle, hogy ettől durvább dolog lesz” – mondta Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere.

A Rába áradása miatt Körmendnél délután harmadfokú készültséget rendeltek el és egy időre lezárták a régi Rába hidat is. A folyó vízszintje tíz centiméterrel haladta meg a riasztási fokozatot. Az ott élők is attól tartanak, hogy ez még csak a kezdet.

Áradások Vas megyében

Vas megyében a Csörnöc-patak is kilépett a medréből, emiatt újabb utat kellett lezárni Molnaszecsőd és Döröske között.

Rengeteg eső jön

Szombatig akár másfél havi csapadékmennyiség is zúdulhat az országra – már mindenhol készülnek a szerdán érkező ciklonra. A sok esőt helyenként akár 100 kilométer/órás szél is kísérheti. A Balatonnál már most látszik: a víz újra el fogja önteni a déli partot, jelenleg 128 centiméter a tó vízszintje.

A tavon már most elsőfokú viharjelzés van érvényben, a következő napokban tovább erősödik az északi szél. A viharos szél és a hullámok miatt újra víz alá kerülhet a déli part egy része. Ponyvákkal, kötelekkel készülnek a vitorlások is. A viharos időjárás akár milliós károkat okozhat a hajókban.

Készülnek a Tisza-tónál is, ott már megnyitották a zsilipeket, hogy csökkentsék a magas vízszintet. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy az erős szél miatt akár méteres hullámok is lehetnek. “Kialakulhat egy olyan hullámverés ami esetleg károkat is okozhat, ezért a kísérleti üzemet felfüggesztettük, megkezdjük, megkezdtük a Tisza-tónak az előürítését , tehát körülbelül 10-15 centiméterrel fog csökkeni a tónak a vízszintje” – közölte Fejes Lőrinc, mérnök.

Több településen már ma is esett az eső, szombatig azonban akár a májusi átlagos csapadékmennyiség másfélszerese zúdulhat az országra, a legtöbb eső a Dunántúl északi részén várható.

A sok esőt orkánerejű északi szél kíséri. A legerősebb szelet a Balaton környékén várják, itt akár a 100 kilométer/órás sebességet is elérhetik a széllökések. A viharos időjárást egy mediterrán ciklon okozza. “A következő 24 órában a Balkán-félszigeten alakul ki, erősödik, mélyül egy ciklon, ennek középpontja még napokig közel lesz a Kárpát-medencéhez, ráadásul nagyon nagy lesz a légnyomás különbség a keleti és a nyugati országrész között, emiatt lesz majd nagyon erős, sőt viharos az északi szél” – mondta Jenki Szilvia, az OMSZ meteorológusa.

A levegő is lehűl a következő napokban. Csütörtökön egyes országrészekben a nappali maximum a 10 fokot sem éri el, amit az eső és a szél miatt még hidegebbnek érezhetünk majd.

Vélemény, hozzászólás?