Teljes üzemben a Miskolci Geotermikus Projekt!

Teljes üzemben a Miskolci Geotermikus Projekt!

 

pannergy_atado_130507_ja_66.jpg

Két hónappal a Miskolci Geotermikus Projekt első szakaszának ünnepélyes átadását követően, az elmúlt két hónap éjszakai és hétvégi üzemmódjából a geotermikus rendszer folyamatos hő beadásra állt át. A társaság a szükséges hévízi, illetve a teljes vezeték rendszer átfogó vizsgálatát is elvégezte.

A beüzemelés első időszakának – amikor a meglévő hőszolgáltató rendszerébe került integrálásra a geotermikus hőforrás – lezárását követően, a geotermikus hő beadása a korábbi éjszakai és hétvégi szolgáltatásról folyamatos üzemre bővült, amely hozzávetőlegesen kétszeres hő értékesítést jelent az első hónapokhoz képest. Így Miskolc Megyei Jogú Város Avasi hő körzet teljes nyári igényének ellátása geotermikus energiából valósul meg – tájékoztatott a beruházó cég.

A PannErgy az elmúlt hónapokban a májusban megnyitott rendszer, a mintegy 22 km hosszú geotermikus rendszerbe beérkező és azon keresztül haladott folyadékon rendszeres műszeres, kémiai vizsgálatokat, elemzéseket és az optimális működés érdekében beállításokat végzett el.
A rezervoár, a kutak és a teljes geotermikus rendszer megismerése érdekében a fizikai paramétereket – hőmérséklet, kútfej nyomás, hozam, vízszint – folyamatosan mérik, és rögzítik.

Párhuzamosan a geotermikus kutak és a vízminőség ellenőrzésével megtörtént az irányítástechnikai rendszer további finomhangolása is a MIHŐ Kft. szakembereivel folyamatosan együttműködve. Ennek során a Mályi termelő kutak és Kistokajban található visszasajtoló kutak szabályzóköreinek és a védelmi logikák optimalizálása, illetve a szint-, hő- és nyomástartások véglegesítése zajlott az aktuális igényeknek megfelelően.

A közös üzemi próbák alatt a kitermelt geotermikus hőt átvevő MIHŐ Kft. és a PannErgy geotermikus rendszereinek irányítását végző szoftverek kommunikációját összehangolták a zökkenőmentes üzemeltetés érdekében. E mellett kialakultak a két társaság üzemeltetői között azok az eljárások, napi rutinok, amelyek a hatékony együttműködés érdekében elengedhetetlenek.

– Nagy öröm számunkra, hogy a teljes terhelésű geotermikus rendszer megfelelően működik. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a korábbi aprólékos, és minden műszaki megoldást átfogó megvalósítás során helyesen jártak el munkatársaink – nyilatkoztaTóth Péter, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója.

minap.hu
fotó: Juhász Á.

Minap.hu

Vélemény, hozzászólás?