Sokkal drágább lesz a családoknak az ingyenes készpénzfelvétel

Sokkal drágább lesz a családoknak az ingyenes készpénzfelvétel

atm

Kezd valósággá válni a kormány ötlete, amivel a banki költségeket a lehető legpopulistább módon próbálják meg csökkenteni. 150 ezer forintig ingyenes lehet a készpénzfelvétel az ATM-eknél – derült ki egy kiszivárgott törvénytervezetből. A jelenlegi bankszámlákat vizsgálva viszont azt látjuk, hogy ez az intézkedés valószínűleg egyáltalán nem tenné olcsóbbá a bankolást. Sőt a családokat a készpénz használatára kényszerítheti, ami kevésbé biztonságos és a megtakarítást is nehezíti. Pénzcentrum.hu vélemény. 

Az átlagfizetésnek megfelelő, vagyis havi közel 150 ezer forintos összegig ingyenessé tennék a havi kétszeri készpénzfelvételt kormánypárti politikusok – értesült a hvg.hu tegnap. De ha csak ennyi lesz a szabályozás, félő, hogy más költségek növekedésével ráfizetnek a családok.

Hiszen már most is vannak számlacsomagok, melyek ingyenes készpénzfelvételt kínálnak, mégis ezek adrágábbak átlagos használat mellett. Csak a jövedelmező ügyfelek kaphatnak ekkora kedvezményt a bankoktól.  A K&H például kínál olyan számlacsomagot, ami megfelel a kormány igényeinek, de ennek is a feltétele a 150 ezer forintos jóváírás vagy a 750 ezres megtakarítás. Így az átlag alatt keresőknek nem elérhető ez a bankszámla sem – derült ki a BankRáció.hu bankszámla-kalkulátorából.

 

Nem véletlenül drága vagy feltételhez kötött a készpénzfelvétel, hiszen az elektronikus utalással szemben sokkal költségesebb. Az ATM fenntartása, feltöltése, őrzése, biztosítása mind a bankokat terheli, amire még jön a 6 ezrelékes tranzakciós illeték. Amikor ingyenes lesz a készpénzfelvétel, értelemszerűen máshol szedik be ezeket a költségeiket a bankok a kevésbé jövedelmező ügyfelektől. Az elektronikus fizetés drágulása még inkább a készpénz felé tereli az ügyfeleket, így tovább drágulnak a csomagok. Nem csak a 90-es évekbe visz tehát minket a kormány ötlete, de a napi bankolást is drágítja. Ráadásul épp a szegényebb családok számára, akiknek mindenképp szüksége van bankszámlára. A jó ügyfelekért dúl a harc a bankok között, ők még a tranzakciós illetéket is megúszták: Ő tényleg nem fizeti meg az új adót >>

Hasonlítsuk össze a fenti csomagokat azokkal, melyek tranzakciós díjat számolnak fel a készpénzfelvétel után. Rögtön rájöhetünk, nem jelent óriási megtakarítást a ma még átlagosnak nevezhető költés mellett az ingyenes készpénzfelvétel. Legtöbbnél vagy a csomagdíjban vagy az utalások költségein keresztül kifizetjük azt, amit a tranzakciós illeték jelentene.

A BankRáció.hu-n részletesen is kereshetsz a bankszámlák között és kiválaszthatod a számodra legjobbat. 
Ha a készpénznek nem lesz alternatívája, természetes, hogy mindenki szinte a teljes fizetését kiveszi 2 részletben és próbál minél kevesebbszer utalni, kártyával fizetni vagy más banki szolgáltatást igénybe venni. Ezzel együtt egyre kevésbé lesz lehetőség a megtakarításra is, hiszen már sokkal kisebb az esélye, hogy betétbe vagy akár állampapírba kerül a fizetésünk egy része a pénztárcákból.

Az egyéni költségek és elmaradt kamatok mellett a társadalom terhe is nagymértékben nő a készpénzhasználat terjedésével. A készpénzt elő kell állítani, pótolni, könnyebben ellopják és elveszik. Mindemellett a betétekből hiányzó összeget nem lehet kihitelezni, ami a gazdaságból hiányzik majd. A munkahelyteremtés és annak megtartása kerül egy kicsivel megint nagyobb veszélybe.

Vélemény, hozzászólás?