Sok helyen reggel sincs áram

Sok helyen reggel sincs áram

2014.12.01. 21:56

Több településen és a kistarcsai kórházban is elment az ónos eső és jég okozta károk miatt az áram, és Budapest több kerületéből is jelentettek áramingadozásokat. Az áramszolgáltató szakemberei és a tűzoltók is egész éjjel dolgoztak a hibák elhárításán, a veszélyes faágak, kidőlt fák elszállításán. A Budapest-Szolnok vonalon több szerelvény is vesztegelt.

Több helyen az éjszaka után, még most, reggel is dolgozik a katasztrófavédelem az ónos eső miatti károk felszámolásán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd hajnalban az MTI-vel.

Hajdu Márton azt mondta: éjszaka Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet. Összesen 37 településen voltak problémák az áramellátással, 21 településen jelenleg sincs áram – mondta a szóvivő. Az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett biztosítani az energiaellátást. Dobogókőn továbbra is fenntartják a melegedőhelyeket – tette hozzá Hajdu Márton.

Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban alakult operatív törzs a helyzet kezelésére.

Teljes útzár több megyében

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni – közölte kedd reggel az Útinform.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.
  • Heves megyében a 24-es főút 15-ös és 25-ös kilométerszelvényei között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.
  • Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek között (Komárom-Esztergom megyei terület), a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) települések között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt számíthatnak még kedd reggel is teljes útzárra a közlekedők.

Több település sötétben

A fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében jelezték a legtöbb problémát. Hétfő este 10 órakor azonban a VII., XIII., és XVII. kerületben is jeleztek áramkimaradást, vagy áramingadozást. A XVI. kerületben, Rákosszentmihályon 1 órán keresztül nem volt áram, utána visszajött.

Olvasóink szerint a XVII. kerületben teljesen elment az áram este 10 körül, buszok és autóvezetők is vaksötétben vezetnek, a jelzőlámpák nem működnek. A Pesti út végének teljesen szakaszán nem volt áram, ott is nagyjából egy óra alatt jött vissza. Több kerületben az internetszolgáltatással is problémák merültek fel olvasóink beszámolói szerint.

Mogyoródon több mint ötezer embernél nincs villany. De áramkimaradások voltak és vannak Gödöllőn, Fóton, Nagytarcsán, Kistarcsán, Nagykovácsiban, Gyömrőn, Úriban és Gödön is.

Hó válthatja fel az esőt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint Budapesten kedd reggelig 10-15 milliméternyi csapadék hullhat. Reggel havazás, havas eső is várható, és a főváros magasabban fekvő területein akár 5-10 cm friss hó is hullhat.

Északkeleten és a hegyekben fokozatosan havas eső, havazás váltja fel az esőt, ónos esőt. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre még kedden is jelentős mennyiségű csapadék várható. Keddre Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adtak ki citromsárga figyelmeztetést ónos eső, utóbbira havazás miatt is. Az ónos eső miatt narancssárga riasztást adtak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több járására.

„Mivel áram nincs, akinek nincs alternatív megoldása erre, annak fűtése sincsen. Tetőteraszról kinézve az egész völgy sötét. Ilyen még nem volt itt az elmúlt öt évvben… Az erdőből ide hallatszik, hogy az ágak hogyan szakadnak le a fákrol. Félemetes” – írta egy olvasónk Nagykovácsiból, ahol este 7-kor a vízszolgáltatás is megszűnt.

A legsúlyosabb helyzet az időjárás miatt Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben alakult ki, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken. Estére Pilisszentkereszten és Plilisszentléleken helyreállt az áramszolgáltatás a katasztrófavédelem által odaszállított aggregátoroknak köszönhetően. Kritikus a helyzet Gyöngyös és Eger körzetében is.

Folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán

Budapesten elsősorban a XII. kerületben vannak nagyobb kiterjedésű áramkimaradások, de egyedi hibák, egyedi vezetékleszakadások többfelé előfordulhatnak, mondta Boross Norbert, az ELMÜ szóvivője.

Az ELMÜ-nél sem tudtak pontos tájékoztatást adni, hogy mikorra áll helyre az áramszolgáltatás. Boross szerint a munka folyamatosan zajlik, az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán, de a rossz időjárási körülmények megnehezítik a munkát. Egyes helyeken sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást, de a károk folyamatosan jelentkeznek, akár a már mentesített területeken is.

Életveszélyes helyzet a Normafánál

A fák jegesedése miatt életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek, és az utak hétfőn, és kedd reggel is veszélyes lehet a helyzet. A XII. kerületben, különösen a Normafánál, katasztrófahelyzet alakult ki a példátlan időjárási körülmények miatt.

Pokorni Zoltán polgármester kedd reggel az MTV-nek adott interjújában is azt kérte, hogy a Normafa környékén senki ne hagyja el otthonát éjszaka, mert a fagy és a folyamatos eső miatt tovább nő a fákra nehezedő súly. Mint mondta, aki teheti, reggel se menjen munkába, és a környéken lévő óvodákba se vigyék be reggel a gyermekeket. A Normafánál kialakult helyzetről bővebben itt olvashat>>>

Munkatársunk este a helyszínnél járt, mint mondta, komplett fák dőltek ki, de a többiről is ágak hiányoznak, leszakadtak felsővezetékek, egyes szakaszokon nincs közvilágítás. Láthatóan több száz kilogrammnyi jég nyomja a fákat, az esti ködben ráadásul alig másfél méteres látótávolsággal kellett számolni.

A katasztrófavédelem szerint az Evetke utca és a Szanatórium utca is veszélyes, de tűzoltók dolgoznak a Mátyás király és az Ágnes úton, a Rácz Aladár, a Tatárvirág és a Fodor utcában, ahol kidőlt fákat visznek el. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok kedd reggelig teljesen lezárták. 

A Mátrában is veszélyes a helyzet

Igen rossz a közlekedési helyzet is az ország több pontján. Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál. Jegesedés miatt teljes szélességében lezárták a Mátrakeresztestől a Mátrába vezető 2408-as számú utat. A kirándulókat is óvatosságra intik: megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. Az országban tapasztalható helyzetről bővebben>>>

Közel tíz órát vesztegeltek

Az ónos esőben lefagyott pálya és leszakadt felsővezetékek miatt több vonat sem tudott hosszú órákon át továbbmenni hétfőn este a Budapest és Újszász közötti vonalon. Volt olyan szerelvény, ami kilenc és fél óra veszteglés után indult tovább végül éjjel háromkor. Addigra a közelebb lakók közül sokan leszálltak Rákoshegynél, a messzebbre utazók viszont a vonaton várták ki a szerelvények elindulását, pótlóbuszokat nem küldtek értük, és a megfelelő tájékoztatást is hiányolták. Bővebben>>>

Kérdéseinkkel megkerestük a MÁV-ot is, Kavalecz Imre sajtóügyeletes azt írta, hogy hétfőn délután fél négytől kedden hajnali fél háromig Maglód és Sülysáp között több fakidőlés tette lehetetlenné a közlekedést, vezetékek rongálódtak meg.

Összesen tíz vonat volt kénytelen vesztegelni az állomásokon. Ezek egyikében nem volt fűtés műszaki zárlat miatt. Vizet azért nem osztottak, mert„az állomásokon volt vízvételi lehetőség”. A MÁV szerint a kalauzok folyamatosan tájékoztatták az utasokat a kialakult helyzetről. Pótlóbuszokat Kavalecz szerint azért nem küldtek, mert sem a Volánbusz, sem a BKK nem tudott autóbuszt adni nekik, mivel náluk is rendkívüli helyzet alakult ki. 23 óra után a Volán négy buszt, a katasztrófavédelem pedig két másikat adott a MÁV-nak.

Először csak egy vágányon és dízelmozdonyokkal indult meg a forgalom, hajnali 4 óra 17 perctől pedig már mindkét vágányon, villanyvonatással közlekedhettek a vonatok. A menetrend még nem állt helyre, avonatok nem menetrend szerint járnak, hanem óránkénti indulással, és minden állomáson megállnak. A Csehországból érkező vonatoknál jelentős késésekre kell számítani.

Vélemény, hozzászólás?