SAJTÓKÖZLEMÉNY

Aluinvent Zártkörűen Működő Részvénytársaság

unnamed

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejeződött az Innovatív, súlycsökkentett autó- és gépipari alkatrészek fejlesztéséről szóló projekt az Aluinvent Zrt-nél

Az Aluinvent Zrt. (Magyarország) és az Omen High Pressure Die Casting nyomásos öntöde (Izrael) súlycsökkentett alumíniumhab alapú öntvények fejlesztését tűzte ki célul.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló projekt célja egy újrahasznosítható, megnövelt fajlagos szilárdságú autóalkatrész és gépipari alkatrész kifejlesztése súlycsökkentett autóipari, illetve LED lámpa hűtőborda alkalmazások számára.

A projekt elsődleges célkitűzése alumínium hab (ALUHAB) öntvények fejlesztése volt. Az Aluinvent Zrt. által kifejlesztett nemzetközi szabadalmakkal védett alumínium hab anyag megolvasztva formálható (a buborékok nem pukkadnak szét), homogén tulajdonságokkal rendelkezik és szilárdsága a felhasználási területnek megfelelően állítható be. A technológiának köszönhetően jelentős súlycsökkenés érhető el a különböző jármű és gépipari alkatrészeknél, miközben azok szerkezeti tulajdonságai nem romlanak.

A 24 hónapos projekt során kifejlesztésre került több nagy fajlagos szilárdságú ALUHAB maggal rendelkező súlycsökkentett autóipari öntvény prototípus és a szilárd alumíniumhab körbeöntésére alkalmas nagynyomású alumínium öntési technológia. Ezen kívül kidolgozásra került egy, az olvadék alumínium habok öntésére és újrahasznosítására alkalmas technológia is. Az előállított haböntvények fizikai és szilárdsági paramétereinek vizsgálata is megtörtént, amik bizonyították, hogy az ALUHAB-ot tartalmazó alkatrészek ipari felhasználásra és kis sorozatú gyártásra egyaránt alkalmasak. A magyar kutatók a fémhab öntvények előállítására alkalmas haböntő berendezést is terveztek, aminek megépítése és a berendezés paramétereinek optimalizálása is sikeresen befejeződött.

Az Aluinvent által, a projekt során kifejlesztett alkatrészek iránt számos nemzetközi cég részéről jelentős érdeklődés mutatkozik.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Állam 53 144 362 Ft –os támogatásával valósult meg.

A projektről bővebb információt a

www.aluinvent.com oldalon olvashatnak.

Telefonszám: +36-46/325-317

E-mail cím: info@aluinvent.com

Vélemény, hozzászólás?