A riválisok szerint a Mercedes komoly előnnyel rendelkezik

A riválisok szerint a Mercedes komoly előnnyel rendelkezik

2014. március 17. 20:12 Forrás: El Confidencial, RTL, Motorsport Magazin, Totalrace

A felkészülési időszak eredményei, valamint az Ausztrál Nagydíjon látottak alapján egyértelműen kijelenthetővé vált, hogy a Mercedes gyári csapata a 2014-es Forma-1-es világbajnokság első számú esélyese, állítják a német istálló legfőbb ellenfeleinek képviselői.

Nico Rosberg (Fotó: Photo4 / XPB Images)Nico Rosberg (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Sokan már a szezonnyitó előtt kijelentették, hogy idén a Mercedest kell legyőznie annak, aki világbajnoki címet akar szerezni a királykategóriában. Az Ausztrál Nagydíj eseményei a német istálló kihívói szerint remekül bizonyították a korábbi kijelentések helytállóságát, a futam során ugyanis mindenki meggyőződhetett arról, hogy az „ezüstösök” komoly előnnyel rendelkeznek. A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner úgy véli, hogy a címvédő alakulat jelenleg körönként egy másodperccel van elmaradva a Mercedes mögött, holott autójuk tempója rengeteget javult az utolsó teszt és az első versenyhétvége között.

A brit szakemberhez hasonlóan a Williams brazil versenyzője, Felipe Massa i úgy gondolja, hogy ebben a pillanatban a Mercedes áll az erősorrend élén. „Még meg sem érkeztünk a futam helyszínére, de már tudtuk, hogy ők lesznek az élén” – idézi a tapasztalt pilóta szavait a Totalrace. „A versenyen azonban a Red Bull is nagyon erősnek tűnt, szóval, ha sikerül megoldaniuk az erőforrással kapcsolatos problémákat, velük is számolni kell majd. A McLaren is megmutatta, hogy erős autóval rendelkezik, a futamon azonban láthattuk, hogy mi is képesek leszünk arra, hogy harcoljuk velük” – tette hozzá a tizenegyszeres futamgyőztes, kinek csapatát a verseny előtt sokan titkos esélyesnek tartották, a hétvége azonban meglehetősen balszerencsésen alakult számukra.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a Mercedes előnye elsősorban a gyár erőforrásának köszönhető, azaz 2014-ben a stuttgartiak partnercsapatai is jó helyzetbe kerülhetnek. Így gondolkodik a Ferrari spanyol versenyzője, Fernando Alonso is, aki az Ausztrál Nagydíj során hosszú körökön keresztül haladt Nico Hülkenberg Mercedes-motorral hajtott Force Indiája mögött. „ A futam előtt szerettem volna dobogóra állni, de ez végül lehetetlen volt” – mondta a korábbi világbajnok az El Confidencial egyik riporterének.„A Mercedes erőforrásai olyanok, mintha egy másik kategóriában versenyeznének. Ott voltam a Force India mögött és egyszerűen képtelen voltam arra, hogy leelőzzem! A futam előtt éreztem, hogy jók lesznek a Mercedes hajtásláncai, de arra nem számítottam, hogy ennyire jók” – tette hozzá Alonso.

A riválisok számára nem sok jóval kecsegtetnek az Ausztrál Nagydíj győztesének, Nico Rosbergnek a szavai, aki a futam után kijelentette, hogy Malajziában a W05-os még „erősebb és még megbízhatóbb” lesz. A csapat tanácsadója, Niki Lauda eközben a pozitív kezdés ellenére sem szeretné elbízni magát, sőt mindenkit óvatosságra inteni, a címvédőt ugyanis komoly ellenfélnek tartja. „Láthattuk, hogy a Red Bull autója már most nagyon, de nagyon gyors! Folyamatosan fejlesztenünk kell a versenyautónkat, hiszen egyszerűen nem ismétlődhet meg az, ami tavaly történt” – utalt a német RTL televíziónak nyilatkozó osztrák szakember a Red Bull a szezon második felében mutatott „feltámadására”.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko ezalatt ismét egyértelművé tette, hogy a csapat problémái a Renault erőforrásaira vezethetőek vissza. „Egy tervet készítettünk a Renault-val. Rájuk vagyunk utalva. Alábecsülték a problémákat és rosszul kalkuláltak az időbeni keretekkel is. Most azonban közös erővel dolgozunk azon, hogy megoldjuk a felmerült problémákat. Ami történt, megtörtént. Most előre kell tekintenünk” – mondta Marko a Motorsport Magazinnak. Az osztrák szakember reméli, csapata még a nyár előtt magára talál és „közel tud kerülni a Mercedeshez”.

Vélemény, hozzászólás?