Rezesová-per: csalódottak az áldozatok hozzátartozói

Rezesová-per: csalódottak az áldozatok hozzátartozói

Forrás: Duna Közbeszéd | 2013. november 22. péntek 20:41

Házi őrizetbe helyezte a bíróság az első fokon 6 év fogházra ítélt Eva Rezesovát, aki tavaly részegen belehajtott egy autóba. A kocsi négy utasa meghalt a balesetben. Hantos Ádám, az áldozatok hozzátartozóinak jogi képviselője A Duna Közbeszéd című műsorában elmondta: súlyosabb ítéletre számítottak, szerinte az enyhítő körülményeket túl nagy súllyal vette figyelembe a bíróság.

Az ügyvéd úgy fogalmazott: az eljárásban végül a Rezesová által bevont szakértők túlsúlyba kerültek, például a négy műszaki szakértő közül három a Rezesová által felkért szakértő volt. Mint mondta, az eljárások során a bíróság mérlegeli az enyhítő és a súlyosbító körülményeket; enyhítő körülménynek számíthat, hogy büntetlen előéletű az illető, gyermeke van, de súlyosbító körülményként kellett volna figyelembe venni, hogy négyen meghaltak, és nem csak ittasan vezetett, hanem 175 km/órás átlagsebességgel közlekedett. Hantos Ádám szerint a bíróság ezt nem értékelte megfelelően.

Az ügyvéd azt mondta: nem megfelelő időpontokban történtek a véralkohol – és vizeletvizsgálatok, emiatt az orvos szakértők nagyon nagy tól-ig értékekkel számoltak. Ilyen esetben a vádlottra legkedvezőbb értékeket veszik az ártatlanság vélelme miatt figyelembe. „Ha pontosabban számolhattak volna a szakértők, nem kizárt, hogy sokkal magasabb értéket állapítottak volna meg a baleset időpontjában. Nem kizárt, hogy a kábítószeres befolyásoltságot is megállapítottak volna, de olyan kevés volt a levett vérmennyiség, hogy nem tudták megfelelően vizsgálni a vérkoncentrációt” – mondta Hantos Ádám, hozzátéve: kérdőjel maradt, hogy volt-e a vérében kábítószer vagy sem.

 

 

Arra a felvetésre, hogy a bíró szerint a másik autó sofőrje is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a baleset bekövetkezett, azt mondta: egészen biztos, hogy ez nem így van. Mint mondta, a valószínű tényállás az, hogy a Fiat Punto normálisan, szabályosan előzött, és minden emellett szólt az eljárás során. Egyedül Rezesová vallomása volt az, amely ellenkezőt állított – húzta alá. „A bíróság kimondta: Rezesová vallomása teljes mértékben kitalált, megkonstruált, a szakértői véleményekhez igazították, és teljes mértékben valótlan. Ennek ellenére mégis figyelembe vették ezt az elemét.”

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették Rezesovát, azt mondta: egy tanú ezt teljes mértékben alátámasztotta, valamint olyan rossz felbontású volt a térfigyelő kamera felvétele, hogy ezt nem tudta igazolni. Az ügyvéd azt mondta, nem számítottak arra, hogy házi őrizetbe helyezik Eva Rezesovát, és úgy gondolja, továbbra is fennáll a szökés lehetősége.

Hantos Ádám szólt arról is: annak ellenére, hogy fennáll a polgárjogi kártérítési felelőssége, a család sajnálatos módon nem hajlandó fizetni. Hozzátette: bízik benne, hogy változni fog a véleményük és Rezesová nem kényszeríti bele az áldozatok családtagjait egy több évig tartó pereskedésbe, hiszen már a büntetőeljárás is nagyon megterhelő volt számukra.

Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, és Hantos Ádám azt tartja valószínűnek, hogy súlyosabb büntetés születik másodfokon.

Rezesováék egyébként a teljes felmentésért küzdenek.

hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?