Rengeteg kárt okozott a vihar: fotókon a hétvégi mérleg

Rengeteg kárt okozott a vihar: fotókon a hétvégi mérleg

Forrás: M1 – Ma reggel/MTI | 2014. 03. 17. 07:21:00
 Erős széllökések ma is lehetnek, a legmagasabbak 65-75 km/h között valószínűek.
15 megyére első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre. Az ország “szélcsatornájában” – a Sopron-Siófok-Paks és a Szécsény-Debrecen vonal közé eső területen – időnként ma napközben is viharos erővel fújhat az északnyugati szél. A legerősebb lökések 65-75 km/h között valószínűek.

Hétvégén is óriási károkat okozott a viharos szél. Hajdú Márton, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Ma reggelben elmondta, hogy több mint 540 esethez riasztották a tűzoltókat a hétvégén. Főként a széllel összefüggő károk miatt vonultak ki, de szombaton 120 esetben szabadtéri tüzek okoztak problémát, amelyet sikerült személyi sérülés és nagyobb károk nélkül megoldani.

A vihar miatt főként fakidőlések, felső vezeték megrongálódása és épületkárok miatt riasztották a tűzoltókat. Az elmúlt két napon 40 helyen volt átmenetileg áramkimaradás.

Vihar Budapesten

Szombaton az ország északi, északkeleti régióiban volt a legtöbb kár, míg vasárnap a fővárosban, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legtöbb riasztás.

Országszerte több mint 160 épületben keletkezett kár a hétvégi vihar miatt – közölte Hajdu Márton, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Szombaton Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, illetve Hajdú-Bihar megyéből érkezett a legtöbb jelzés, vasárnap a fővárosból és Győr-Moson-Sopron megyéből.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a leggyakoribb károk az épületek tetőiben keletkeztek, cserepeket, tetőelemeket szakított le a szél róluk.

Vélemény, hozzászólás?