Rejtélyes golyót találtak a Marson

Rejtélyes golyót találtak a Marson

Újabb zavarba ejtő formájú követ talált a Marson kutató Curiosity: ezúttal egy kőgömböt fényképeztek le a rover kamerái. Sajnos ezúttal sem egy korai civilizáció nyomát láthatjuk, és az is biztos, hogy a kőgolyót nem a Curiosity vitte a szomszéd bolygóra.

golyo

Fotó: Curiosity rover / NASA / JPL-Caltech

Annyira nem, hogy hasonló képződményeket már az Opportunity is talált 2012-ben. Akkor a formájuk miatt áfonyáknak nevezték el a kis golyókat, és a szakemberek azóta sem jutottak közelebb annak megoldásához, hogy mi alakította ilyenre a kőzeteket.

 A feltételezések szerint vagy vulkanikus tevékenység, vagy a folyó víz görgetése koptatta ilyenre a felszínt, de az is lehet, hogy egy egyelőre ismeretlen forrású nyomás hozta létre a gömböket. A most talált golyó viszont nagyobb, mint a 2012-esek, mivel azok csak néhány milliméteresek voltak, a Curiosity kamerája viszont egy háromcentis darabot kapott le, de a képen sok ezer kisebb bogyó is látható. A felvételt a NASA képválogatása, az Astronomy Picture of the Day is beválogatta a legjobb asztrofotókat gyűjtő oldalon.

Vélemény, hozzászólás?