Projektzáró – Felsőzsolca Város Önkormányzatának hatékonyságnövelése az állampolgári szempontok figyelembe vételével

Projektzáró – Felsőzsolca Város Önkormányzatának hatékonyságnövelése az állampolgári szempontok figyelembe vételével

 

Az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0074 azonosítószámú, „Felsőzsolca Város Önkormányzatának hatékonyságnövelése az állampolgári szempontok figyelembe vételével” projekt sikeres zárására 2014. december 30-án került sor. A projekt keretében Felsőzsolca Város Önkormányzatának lehetősége nyílt választ adnia mindazon kihívásokra, melyek a gazdasági válság elhúzódása valamint az önkormányzatok tevékenységét és feladatait újra szabályozó 2011. évi CLXXXIX. törvény és a járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról szóló 2012. évi XCIII. törvény következtében jelentek meg.

 

A projekt keretében sor került a támogató infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatára, a kiszervezett és kiszervezhető feladatok költség-haszon elemzésére valamint a ZsolcaTV új irányítási modelljének a kidolgozására. A feladat elvégzése során nemzeti szintű jó gyakorlatként jelent meg az SLA (Service Level Agreement) típusú szerződések alkalmazása.

Szintén az önkormányzati szervezetfejlesztési projekt keretében hajtottuk végre a költségcsökkentési- és hatékonyságnövelési stratégia valamint a GAMESZ (Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet) új finanszírozási modelljének a kidolgozását, a települési közszolgáltatások összehangolását és nem utolsó sorban a térségi feladatellátási modellek felülvizsgálatát.  Nemzeti szintű jó gyakorlatot képvisel a projekt keretében az állampolgári szempontok összehangolását célzó műhelymunka, amely előmozdította a nem önkormányzati szolgáltatásnyújtók (köztisztaság, óvodai ellátás, közétkeztetés, gyermek- és háziorvosi ügyelet, közfoglalkoztatás, ZsolcaTV, hulladékgazdálkodás) és a fogyasztók közötti termékeny dialógus kibontakozását.

A 3 kiválasztott szakmai folyamat (Közös Hivatalon belüli információáramlás, Szerződéskötés és nyilvántartás folyamata, Támogatási Alap felhasználási és elszámolási folyamata) felülvizsgálatával nemcsak a szükséges munkaidő csökkenése, hanem az érintett lakosokra és helyi szervezetekre eső adminisztrációs terhek csökkentése volt a cél.

 

 

A projekt eredményeinek minél szélesebb körben történő bemutatása érdekében részt vettünk az egy nap időtartamú műhelymunka megszervezésében, amely keretében tíz, a pályázati kiírás során támogatásban részesült önkormányzat szakmai képviselőivel osztottuk meg tapasztalatainkat. Szintén a multiplikátor hatás fokozását célozta annak a szakmai bemutatónak a megtartása, amely keretében öt, támogatásban nem részesült önkormányzat szakmai képviselőinek mutattuk be a projekt dokumentációs termékeit valamint a projekt végrehajtása során megszerzett egyéb gyakorlati tapasztalatainkat. A projekt keretében kidolgozott dokumentációk 2015 januárjában elérhetőekké válnak majd honlapunkon is.

 

10668156_10204723555118257_1587564320_n IMG_7406
Utánfutó kölcsönző

Utánfutó kölcsönző

10850917_10205434965623075_1928911234_n

 

 

Vélemény, hozzászólás?