Öt futam, élvezetes verseny a Mályi tavon

Öt futam, élvezetes verseny a Mályi tavon

2014-07-13 19:37

vitorla.jpg

1961-ben történt, hogy Mályiban – az akkor még kristálytiszta kavicsbánya-tó vizén – horgászni indult  a bírósági üdülőben pihenő Molnár Adorján. Csónakjával a tó szemközti partjára evezett, s mikor délidőben visszaindult az üdülőbe, azért, hogy gyorsabb legyen, a nála lévő pokrócot maga előtt kitartva, a hátszél segítségével, sokkal hamarabb visszaért ladikjával.

Másnap négy kiselejtezett lepedőből vitorlát szerkesztett, s azt egy már kiszolgált csónakra szerelte, majd miután kormányt és uszonyt is szerelt rá, már csaknem oda ment vele, ahová akart. Természetesen kollégái, a megyei bíróság tóra kilátogató dolgozói is hamar megkedvelték a kezdetleges sporteszközt, s forszírozták, hogy több hajóra is szükség volna. Így alakult meg 1962. január 12-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróságok segítségével a Justitia Sport Egyesület.

A klub versenyek rendezésével is jeleskedett az elmúlt évtizedek során. Így volt ez most, a hét végén is, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vitorlás Szövetséggel karöltve bonyolították le az idei megyei bajnokság küzdelmeit, amely a honlap.hu kupáért zajlott. Az eseményre ezúttal is a Mályi tavon került sor, ahol csaknem harminc hajó vetélkedett a helyezésekért és a viadal élénk érdeklődést váltott ki.

– Öt hajóosztályban hirdettük meg a versenyt – mondta érdeklődésünkre Papp Tibor, a Justitia SE képviseletében.
Megtudtuk, hogy szombaton az időjárás egyáltalán nem fogadta kegyeibe az indulókat. Szinte egész nap szakadt az eső. Késő délutánra javultak az időjárási körülmények, ennek következtében két körözést le tudtak bonyolítani. Három futam maradt vasárnapra, az indulók délután öt óra tájban értek partot. Ekkor már zavartalanul versenyezhettek, jól lehetett haladni a néha megerősödő szélben, amely máskor csillapodott, de nem kellett szünetet tartani.

A megyei bajnokságon egyébként kitettek magukért a miskolciak, akik közül Boros Ferenc talán már azt sem tudja, hogy hányadik bajnoki elsőségét könyvelhette el. A nagyszerű sportember a finn hajóosztályban most is maga mögé utasította a teljes mezőnyt, és magabiztosan szerezte meg az elsőséget. Nem ment rosszul Földi Zsófiának (Miskolci MVSC), aki a sikló, és testvérének, Földi Szonjának sem, aki a laser 4.7-eshajóosztályban bizonyult a legjobbnak.

Eredmények
Megyei bajnokság. Optimist: 1. Kovács Janka, 2. Gadus Bogdán, 3. Kovács Máté (mindhárman Justitia SE). Kalóz: 1. dr. Nyeste (BYC), Berki (Justitia SE), 2. Demján Sándor, Papp Ádám (Justitia SE), 3. Kovács László, Szalai Szabolcs (Justitia SE). Sikló 4.7: 1. Földi Szonja (MMVSC), 2. Laczkó Lili (Justitia SE), 3. Dankó Milán (MMVSC). Sikló: 1. Földi Zsófia (MMVSC), 2. Misley Dávid (Justitia SE), 3. Lövey Tamás (MMVSC). Finn: 1. Boros Ferenc (MMVSC), 2. Juhász László (Justitia SE), 3. Futó Máté (MMVSC).

Doros L.

Minap.hu

Vélemény, hozzászólás?