Okostelefonnal villamosozni? – Miskolcon lehet

Okostelefonnal villamosozni? – Miskolcon lehet
 
Okos telefonon is lehet követni, hogy merre jár éppen a villamos vagy busz Miskolcon. Ha jön a jármű, akkor a rendszer SMS-t is tud küldeni az utasnak, hogy le ne maradjon.

A város több mint 100 pontján találkozhatnak az utasok azokkal a kijelzőkkel, melyek valós idejű információkkal szolgálnak a járatok érkezéséről. Ezentúl mobiltelefonon és az interneten is készíthetünk útitervet, ha villamossal és busszal szeretnénk utazni. A tesztüzem után januárban már minden kijelző élesben működik majd.

– Aktuális információkat ad. Tehát a pontos adatokat közli. Bármilyen fennakadás megjelenik, például egy rendezvény, akár egy közúti esemény miatt, azonnal tud reagálni és tudja közölni, mikor jönnek azok a járművek, amelyekkel ő el tud utazni, csökkentve az így kialakuló káoszt a közlekedésben – mondta a Miskolc TV-nek Wábits Győző, az EMKE Kft. ügyvezetője.

Ami nagyon különleges és újdonság, hogy webes felületen és mobiltelefonon is megtervezhetik utazásukat ezentúl a miskolciak, akik térképen követhetik a kiválasztott jármű helyzetét. A rendszer pedig igény esetén SMS-üzenetben figyelmeztet, hamarosan érkezik a járat

Az egész országban példaértékű az a fejlesztés, melynek keretében európai színvonalra ért a miskolci tömegközlekedés utastájékoztató rendszere. Az OkosPont projekt teljes életútját összefoglalták a szakemberek azon a tanácskozáson, melyen a tesztüzem tapasztalatairól és annak eredményeiről is beszámoltak.

mvk_okospont_141119_vcs_08.jpg

– 158 járművünk valós idejű nyomonkövetésével az adatbázisok frissítése volt a legnehezebb feladatunk, hiszen minden nap, minden kiinduló járművünknek az elsőtől a legutolsóig a nappali üzemidőben, adatot kell cserélnie, és futnia kell hibamentesen. Ez volt a legnagyobb feladat és ma már túl vagyunk a hatodik heti adatbáziscserén, amivel büszkén mondhatom, hogy 99,9%-osan fut az adatbázis – mondta Singlár Zsolt, az MVK Zrt vezérigazgatója.

A fejlesztés nemcsak az utasoknak jó. A közlekedési vállalat is hasznos információkat kaphat így, mellyel optimalizálhatja szolgáltatásait.

– Pontosabban tud menetrendet tervezni, képes a menetrendjét sokkal inkább a valósághoz igazítani, és el tud rugaszkodni az eddig az íróasztal mögött megtervezett offline  – hogy ezt a szép szót használjuk – menetrend és az offline működés felől, a tényleges gyors reagálású, valós működés felé – magyarázta Balogh Attila, a TIGRA Kft. rendszerintegrációs igazgatója.

A fejlesztés mintegy 343 millió forintba került, melyből 291 millió forintot az Európai Unió és a Regionális Fejlesztési Alap biztosított.

Az alkalmazás díjmentesen letölthető az alábbi linken: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.menetrend.mvk

minap.hu/Miskolc TV

Vélemény, hozzászólás?