Mindenre fel kell készülni: erre várható hétvégén havazás

Mindenre fel kell készülni: erre várható hétvégén havazás

Forrás: met.hu/hirado.hu | 2013. november 29. péntek 13:27

Péntektől vasárnapig mindenféle halmazállapotú csapadékra számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Pénteken gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, egy-egy zápor, hózápor kialakulhat, majd délutántól egyre vastagodó fátyolfelhőzet várható. Éjszakától a Kisalföldön és a középső országrészben az északnyugatira forduló szél élénk, helyenként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3 és 7 fok között alakul.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Holnap északnyugat felől fokozatosan beborul az ég. Az éjszakai órákban az északi megyékben helyenként hószállingózás, kisebb havazás, havas eső, eső is előfordulhat. Holnap napközben vékonyodik, szakadozik a felhőzet, főként a déli országrészben süt ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Eleinte északon néhol kialakulhat gyenge, vegyes halmazállapotú csapadék. A déli, délnyugati szelet inkább csak a Tiszántúlon kísérik élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2, 7 fok fok között várható.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap kevésbé felhős, napos, illetve erősen felhős, borult, párás területek egyaránt lesznek. Helyenként tartósabban megmaradhat az éjszaka képződő köd. Az időszak elején a napos, a végén a felhős tájak lesznek túlsúlyban.

Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +7 fok között alakul, a tartósabban ködös helyeken ennél hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológia

Melegfronti, majd kettős fronthatás várható, ezért a frontérzékenyekre nehéz időszak vár. Náluk fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység, fáradékonyság jelentkezhet. Erősödhetnek a reumatikus, ízületi fájdalmak, fokozódhat a görcshajlam. Csökkenhet a koncentrálóképesség, nőhet a reakcióidő.

Vélemény, hozzászólás?