Megadjuk-e az irányítószámunkat?

Megadjuk-e az irányítószámunkat?

“Elnézést, megmondaná az irányítószámát?” – ha nem is mindennapos, de nem ismeretlen kérdés ez, amelyet nem csak olyankor hallunk, ha valakinek a lakcímünket kell bediktáljuk, hanem egy vásárlás végén van, hogy elhangzik a pénztárostól. Megadjuk-e, meg kell-e adjuk, egyáltalán, kérdezhetnek tőlünk ilyet csak úgy, és miért jó, ha megadjuk, merülhetnek fel bennünk gyors egymásutánban a kérdések, majd a legtöbb esetben bediktálunk egy négyjegyű számot.

Aamit jó, ha tudunk ezzel kapcsolatban: hogy nem kell megadjuk, ha nem akarjuk. Szívünk joga, hogy megosztunk-e egy ilyen vagy bármilyen személyünkre vonatkozó adatot egy olyan emberrel, aki mindezt nem hivatalos személyként kérdezi (sőt, hivatalos személynek se vagyunk kötelesek minden személyes jellegű adatunkat kiadni).

De miért is kérdeznek tőlünk egy ilyen személyes adatot egy boltban? Statisztikai okokból. Ezen a módon egyszerűen megtudható, hogy honnan érkeznek a vevők az adott boltba, és így a reklámok, promóciók pontosabban célozhatóak (hol érdemes például hirdetési újságot vagy kedvezményes kupont kiszórni a postaládákba vagy hirdetést elhelyezni). Vevőként ez nekünk sem hátrányos, hiszen eljut hozzánk egy olyan információ, ami hasznos lehet egy vásárlás megtervezésekor. Egyébként az irányítószámunk csak abban az esetben személyes adat, ha köthető hozzánk, visszakereshetőek vagyunk az alapján – ha összesítve kerül felhasználásra, akkor már elveszti személyes jellegét.

 

kép forrása: retronom.hu

Komplexebb esetben összekapcsolható az irányítószám azzal az információval, hogy készpénzzel vagy kártyával fizetett a vevő vagy mekkora értékben vásároltak azok, akik egy adott településről érkeztek – azonban ezek sem személyes adatok innentől, de lehet, hogy ilyen esetben már nem szívesen adjuk meg. Ezért azt ajánljuk, hogy ha elhangzik az irányítószámos kérdés, és nem akarjuk automatikusan megadni, akkor bátran kérdezzünk vissza, hogy milyen célból kérdezik és kihez fog eljutni ez az adatunk. Aztán utána dönthetünk, hogy megadjuk-e vagy se.

Ne feledjük, igenis visszautasíthatjuk a választ, és ne érezzük magunkat kínosan ettől. Amit azonban ne tegyünk: ne diktáljunk be hamis irányítószámot, még ha ez vicces ötletnek is tűnik, mert mások munkáját nehezítjük ezzel a félrevezető információval, miközben nekünk magunknak ebből semmilyen előnyünk nem származik.

 

Vélemény, hozzászólás?