Már peren kívül is egyezkedne a cementgyár újraindításáról az OZAG

Már peren kívül is egyezkedne a cementgyár újraindításáról az OZAG

 

holcim_140410_ja_11.jpg

Dolgozik a hejőcsabai cementgyár újraindításán a HCM 1890 Kft., amely szeretné elérni, hogy a kormány kiemeltté nyilvánítsa a kilencmilliárdos beruházást. Közben az osztrák OZAG szerint nélkülük nem indítható újra a gyár, de peren kívüli megegyezésre törekszenek.

A hejőcsabai cementgyár tulajdonosa, a HCM 1890 Kft. (a Magyar Cement Kft. jogutódja) újraindítja a gyárat, az ehhez szükséges hatósági engedélyek mielőbbi megszerzése érdekében szeretné elérni azt, hogy a kormány nyilvánítsa kiemeltté az indításhoz szükséges 9 milliárd forintos beruházást – mondta Kálmán János ügyvezető, sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt státusz előnye az, hogy a kormány által kijelölt hatóságok gyorsan döntenek, és az elsőfokú határozatok végrehajthatók. Így a HCM 1890 Kft.-vel perben álló Osteuropaische Zementbeteilgungs AG (OZAG – a Holcim jogutódja) nem tudja a bíróságon megakadályozni az újraindítást – válaszolta az ügyvezető az MTI kérdésére. Hozzátette: a határozatok megtámadhatók bíróság előtt, de a munkát ez nem hátráltatja.

A cementgyártáshoz szükséges eszközök és gépek az OZAG jogelődje tulajdonába kerültek a privatizáció során (1988). A cementgyártás lelkét jelentő, és ezért nélkülözhetetlen két forgókemencét az OZAG jogelődje vásárolta meg (1993). Majd évekkel a privatizáció után további eszközöket vásárolt ugyanez a vállalat. Minden kétséget kizáróan ezek az eszközök tehát az OZAG tulajdonát képezik. Magyarországon eddig semmilyen ezzel ellentétes tartalmú bírósági döntés nem született. A gyár teljes becsült értéke több tíz milliárd forint, amelynek mintegy 70-80 százalékát, a gyártáshoz szükséges eszközök teszik ki – közölte közleményében az Osteuropäische Zementbeteilgungs AG (OZAG) magyarországi fióktelepe.

A HCM 1890 Kft. 2014. április 8-án elfoglalta a miskolci cementgyárat, amelyet a Miskolci Járásbíróság 2014. május 23-i első fokú döntése jogszerűtlennek minősített. Amennyiben a HCM 1890 Kft. a fent leírt eszközök használatával szeretne cementet gyártani a miskolci gyárban, azt csak az OZAG hozzájárulásával teheti – teszik hozzá. Az OZAG meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzet egyetlen megoldása a közeljövőben, ha peren kívüli megállapodás születik. Az OZAG ismételten konstruktív párbeszédet sürget, amelyhez mindkét fél részéről kompromisszumkészségre van szükség.

Az OZAG által hivatkozott járásbírósági határozat egyébként kicsit bővebb, mint arról ők írnak. Ahogy arról portálunk elsőként számolt be akkor, a járásbíróság azt állapította meg, hogy az alperes cég (HCM) a teljes gyárüzem birtokbavételével felperes (OZAG) sérelmére birtokháborítást követett el, tekintettel arra, hogy a gyárat tilos önhatalommal szerezte meg, ezt pedig a jog tiltja. Ugyanakkor nem kötelezte a teljes ingatlan birtokba adására, ugyanis a bíróság megvizsgálta a birtokláshoz való jogot és megállapította, hogy felperes egy meghatározott ingatlan – egy kemence és ennek tulajdonosa javára bejegyzett földhasználati joggal érintett ingatlanrész – tulajdonjogát szerezte meg és ezért csak ezen ingatlanrészek tekintetében kötelezte az eredeti birtokállapot helyreállítására. Tehát ezen ingatlanrész kivételével a gyár területe maradhat a HCM 1890 Hejőcsabai Cement- és Mészipari Kft. birtokában.

Jelen állás szerint tehát az OZAG egyáltalán nem megkerülhetetlen a gyár újraindítása kapcsán, nem véletlen, hogy most peren kívül egyezkedni, miközben az elmúlt 19 évben száznál több peres eljárás zajlott a két cég között.

minap.hu
Fotó: minap-archív

Vélemény, hozzászólás?