Lelőttek egy utasszállító gépet Ukrajnában-Több mint 300 halálos áldozat.

Lelőttek egy utasszállító gépet Ukrajnában-Több mint 300 halálos áldozat.

Több mint háromszáz halálos áldozatot követelt a csütörtökön Kelet-Ukrajnában történt repülőgép-szerencsétlenség – jelentette az Interfax orosz hírügynökség Zorjan Skirjak ukrán belügyi tanácsadóra hivatkozva. Az áldozatok között az Interfax szerint amerikai állampolgárok is voltak.

 

Barack Obama közölte, az Egyesült Államok segítséget nyújt annak feltárásához, hogy mi történt a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítóval. Az amerikai elnök szörnyű tragédiának nevezte a repülőgép lezuhanását.

Obama a Delaware állambeli Wilmingtonban nyilatkozott és közölte: országa bármilyen segítséget kész megadni ahhoz, hogy kiderítsék, mi történt, és miért?

Az amerikai elnök azt is közölte, kormánya kiemelt feladatnak tekinti annak tisztázását, hogy utaztak-e amerikai állampolgárok az Amszterdamból a maláj fővárosba tartó repülőgépen.

Interfax: 23 amerikai állampolgár volt a fedélzeten

Korábbi sajtóhírek szerint a 280 utasból 23 amerikai állampolgár volt.

title]

“Több mint háromszáz ártatlan embert megöltek … tudjuk, hogy huszonhárom amerikai állampolgár volt köztük” – idézte az Interfax Zorjan Skirjak ukrán belügy tanácsadót.

Korábban az orosz hírügynökség ukrán légügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Malaysia Airlines légitársaság szerencsétlenül járt utasszállítóját 10 kilométeres magasságban lelőtték a Kelet-Ukrajnában.

A légitársaság korábban azt közölte, hogy a fedélzeten 280 utas és 15 tagú személyzet tartózkodott, így a katasztrófa feltehetően a gép becsapódásának helyszínén is követelt áldozatokat.

Az Interfax hírügynökség a “donyecki népköztársaság” biztonsági hatóságaira hivatkozva közölte, a kelet-ukrajnai Torez falu néhány lakója megsebesült, amikor a repülőgép darabjai a település lakóházaira zuhantak.

Holland sajtóértesülések szerint az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járaton legkevesebb 55 holland utas tartózkodott. A D-Reizen utazásszervező cég közölte, hogy 25 holland állampolgár váltott jegyet náluk a repülőgépre. A WTC utazásszervező vállalat úgy becsülte, hogy rajtuk keresztül 30 holland vásárolt repülőjegyet a Malaysia Airlines ezen járatára.

Ukrán hatóságok: a gép személyzete nem jelzett problémátNormális körülmények között, minden probléma nélkül repült az ukrán légtérben a malajziai utasszállító repülőgép egészen addig, amíg el nem tűnt a radar képernyőjéről – jelentette ki csütörtök este Kijevben az ukrán repülésirányító hatóságok vezetője.

“A repülés normális körülmények között zajlott. A személyzet semmilyen problémát nem jelzett” – fogalmazott sajtókonferenciáján Dmitro Babejcsuk.

title]Az Eurocontrol nemzetközi légiirányítási szervezet csütörtök este közölte, hogy lezárták Ukrajna légterét a polgári légi forgalom járatai elől. A BBC jelentése szerint a szervezet igazgatója, Tytgat Luc közölte, hogy a katasztrófa idején négy repülőgép repült a légtérrészben, de (a malajziai gép kivételével) folytatták útjukat.A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az IATA közleménye szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a malajziai repülőgép menetrendszerű útvonalon repült, szabad légtérrészben, nem pedig korlátozások alá esőben.

Az ukrajnai orosz szeparatisták tűzszünetet akarnak a kutatáshoz

Az ukrajnai orosz szeparatisták hajlandóak lennének két-három napig tartó tűzszünetre a szerencsétlenség helyszínének átkutatásához – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség csütörtök este.

A lázadók kapcsolatba léptek a kijevi hatóságok képviselőivel, és arról tárgyalnak velük, hogy lehetővé tegyék nemzetközi szervezetek hozzáférését a katasztrófa helyszínéhez – idézte a jelentés Alekszandr Borodajt, az úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnökét.

A maláj repülőgép becsapódásának a helyét a szeparatisták egyik, Vosztok nevű zászlóalja őrzi, miközben már a helyszínen dolgoznak a rendkívüli helyzetek ukrán minisztériumának a szakemberei. A fegyveresek nem akadályozzák a munkájukat és az újságírók tevékenységét, viszont távol tartják a helyi lakosokat a helyszíntől.

Megvan a fekete dobozA kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok csütörtök este bejelentették, hogy megtalálták a Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító repülőgép fekete dobozait – számolt be az Interfax orosz hírügynökség.

Korábban a “donyecki népköztársaság” vezetői azt ígérték, hogy amennyiben megtalálják a baleset körülményeinek felderítésében kulcsfontosságú adatrögzítő szerkezeteket, átadják azokat a moszkvai Államközi Légiközlekedési Bizottságnak (MAK).

Andrej Purgin, a szakadár kelet-ukrajnai terület “első miniszterelnök-helyettese” az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint azt mondta, az orosz testületnek adják át az úgynevezett fekete dobozt, mivel ők “pontosan meg tudják állapítani a katasztrófa okát, habár az egyértelmű”.

Oroszország kérte Ukrajnát, hogy segíthessen a mentésben a repülőkatasztrófa helyszínén

Oroszország engedélyt kért Ukrajnától arra, hogy segíthessen a mentésben a malajziai repülőgép becsapódásának helyszínén – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

“Az orosz katasztrófa-elhárítási szolgálat hivatalos kérést küldött ukrán kollégáinknak javasolva, hogy együtt dolgozzanak egy Boeing repülőgép lezuhanásának a helyszínén, ukrán területen” – mondta Vlagyimir Pucskov, a tárca minisztere.

A Reuters brit hírügynökség jelentésének megfogalmazása szerint a “mentési munkákban való részvételre” vonatkozik az orosz kérés – holott a szerencsétlenségnek nincsenek túlélői -, míg az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a “katasztrófa következményeinek felszámolásában való részvételről” írt.

Szemtanúk: égő roncsok, holttestek

Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést több nyugati hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Hrabovo falu közeléből.

title]A Reuters beszámolója szerint az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának tisztségviselője a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de – szavai szerint – a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

Az AP egyik újságírója legalább 22 holttestet talált a gép roncsának fő darabja környékén, de nagy területen szétszóródva látott roncsdarabokat, testrészeket és olyan tárgyakat, amelyek az utasokhoz tartozhattak. A tudósítónak az volt a benyomása, hogy a gép kettétört, mielőtt a földnek csapódott.

Az AFP tudósítói arról számoltak be, hogy túlélőnek semmi nyomát látták, és a helybeli szemtanúk is ezt mondták nekik. Látták a gép összeroncsolódott törzsét és függőleges vezérsíkját a malajziai légitársaság jelével, valamint az utasok poggyászait nagy területen szétszóródva. A helyszínre a lázadó alakulatok tagjai és tűzoltók érkeztek.

Az ukrán belügyminisztérium úgy tudja, hogy a gép roncsai és az áldozatok holttestei között fosztogatók járnak – jelentette a Reuters. A CNN-nel pedig egy meg nem nevezet ukrán kormányzati tanácsadó közölte, hogy ott tartózkodó emberek tárgyakat szednek össze.

Ukrán forrás szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a donyecki szakadárok tagadják

Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes közlése szerint a gépet “terroristák”, azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A donyecki szakadárok azonban tagadják, hogy közük lenne a maláj repülőgép lelövéséhez. Állításuk szerint az utasszállítót az ukránok lőtték le. Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság vezetése bejelentette: nincs közük a Boeing 777-es utasszállító lezuhanásához – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A donyecki szakadárok közölték, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 kilométeres magasságban. Csak olyan hordozható rakétáik vannak, amellyel maximum 3 ezer méteres távolságban lehet csapást mérni.

Kijev és a szakadárok egymást vádolják 

Az ukrán légierő gépei csütörtökön nem emelkedtek a levegőbe, helikopterek és vadászgépek sem – jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes hadművelet szóvivője, aki szerint a malajziai utasszállítót a szakadárok lőhették le, azt gondolva, egy ukrán gépet találtak el.

A Cenzor.net ukrán hírportál a dél-ukrajnai műveleti parancsnokságtól viszont úgy értesült, hogy a maláj járattal egy időben a közelben repült el az ukrán fegyveres erők egy Il-76-os szállítógépe. A hírportál főszerkesztője nem tartotta kizártnak, hogy a rakétát, amely az utasszállítót eltalálta, az ukrán katonai gépnek szánták.

A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott “népköztársaságának” sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot. A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a “donyecki népköztársaság” területére zuhant. Az utasszállító az ukrán-orosz határ közelében, Torez városától nem messze, Hrabovo településnél csapódott a földbe, a területet a donyecki szakadárok tartják ellenőrzésük alatt. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, s a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le, de még nem találták meg a roncsait.

Az ukrán belügyminisztérium egy illetékese azt mondta, hogy Buk típusú légvédelmi rakétával lőtték le – szerinte a szakadárok – a gépet. A donyecki szakadárok azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 ezer méteres magasságban. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete saját maguk tették közzé az interneten, miszerint zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld -levegő rakétarendszert. A bejelentést azonban időközben eltávolították a Twitter mikroblogról.

Eközben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An-26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével.

Ellentmondó nyilatkozatok

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség illetékes forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők előző nap telepítettek egy Buk típusú légvédelmi rakétával felszerelt egységet abba a kelet-ukrajnai térségbe, ahol csütörtökön lelőtték a Malaysia Airlines maláj légitársaság utasszállító repülőgépét. Az ITAR-TASZSZ szerint az ukrán hadsereg hasonló egységet telepített csütörtökön Harkivba is.

Az AP amerikai hírügynökség újságírói azt állították, hogy a kelet-ukrajnai Snizsnye térségben ők maguk láttak egy hasonló rakétakilövő-komplexumot.

A malajziai védelmi miniszter szerint egyelőre nincs bizonyíték a lelövésre

A malajziai kormány egyelőre nem erősítette meg azokat az értesüléseket, miszerint a Malaysia Airlines utasszállítóját lelőtték Ukrajna területén. Hishamuddin Hussein malajziai védelmi és közlekedési miniszter Twitter-oldalán közölte, hogy a gép lelövésére nincsenek bizonyítékok. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hadsereget utasították a történtek felderítésére. Najib Razak malajziai miniszterelnök csütörtökön Twitter-oldalán közölte, megrendítette a Malaysia Airlines utasszállító repülőgép lezuhanásának híre, és a hatóságok azonnal vizsgálatot indítanak az ügyben.

A kelet-ukrajnai szakadárok egy képviselője szerint utasszállító repülőgép nem haladhatott volna át Donyeck és Luhanszk megye légterében, mivel ott már nincs megfelelő légiirányítás, s ezért az ukrán légiirányítás július 8-án meg is tiltotta a polgári légi forgalmat.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Ukrajna állami légügyi szolgálata július 8-án a repülésbiztonság érdekében lezárta a két kelet-ukrajnai megye légterét, megtiltva, hogy bármilyen polgári gép arra haladjon.

Porosenko: Ukrajna nem lőtte le a repülőgépet

Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy hozzanak létre állami bizottságot nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a légi katasztrófa kivizsgálására. Az államfő rámutatott arra, hogy az elmúlt néhány nap alatt ez már a harmadik tragikus eset, miután – mint mondta – korábban orosz területről lelőtték az ukrán légierők egy An-26-os szállító és egy Szu-25-ös vadászgépét.

“Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben” – hangsúlyozta az ukrán elnök. Ukrajna nem lőtte le a csütörtökön lezuhant maláj repülőgépet – jelentette ki Petro Porosenko.

-mti-

Vélemény, hozzászólás?