Lecsapott: így tombol Németországban a Xaver – fotók

Lecsapott: így tombol Németországban a Xaver – fotók

Forrás: MTI | 2013. december 05. csütörtök 21:07

Fennakadásokat okozott az ország északnyugati részén az utóbbi évtizedek legnagyobb vihara, amely csütörtök délután elérte Hamburgot.

20131205-xaver-vihar-nemetorszag-hullamok-csapnak12

Az 1,8 millió lakosú város repülőterén csütörtök délután csaknem valamennyi járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság budapesti járatát is.

A hivatalokban a szokásosnál korábban befejezték a munkát, az iskolákban pénteken is tanítási szünetet tartanak. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon, a mentőket, tűzoltókat pedig csak az igazán sürgős esetekben hívják, mert a következő órákban valószínűleg nagyon sok dolguk lesz.

Az Északi-tenger németországi partvidékét óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel érte el a Xaver orkán. Az esti órákban tovább erősödik a szél, és az első vihardagály éjjel eléri Hamburgot. Az Elba torkolatában fekvő városnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején.

Akkor – több mint fél évszázada – csaknem 60 helyen szakadtak át a gátak, és 340-en meghaltak a városban és térségében. A védműveket azóta jelentősen megerősítették és megemelték, ezért ha az előrejelzéseknek megfelelően alakul az időjárás, akkor “messze nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint 62-ben” – mondta egy interjúban Helmut Schmidt volt német kancellár, aki 51 évvel ezelőtt a Hanza-város kormányának belügyi szenátoraként a védekezést irányította.

A Xaver orkán miatt csütörtökön Schleswig-Holstein tartomány teljes területén leállították a vasúti közlekedést. Flensburgban, a tartomány harmadik legnagyobb városában katasztrófahelyzetet hirdettek ki.

Németország északnyugati részén számos távolsági és nemzetközi vasútvonalon is leállították a közlekedést vagy szűkítették a menetrendet. Nem közlekednek vonatok egyebek között a Bréma-Hannover szakaszon, korlátozások és járatkimaradások vannak Berlin és Hamburg térségében.

A vihar várhatóan péntek délutánig tart Németországban, a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt orkánerejű széllökésekkel kell számolni, és lehet heves esőzés vagy hóvihar.

Több északi repülőtéren is fennakadásokat okoz a szélvihar

Európa több északi repülőtéren is fennakadásokat okoz a Xavér orkán, Koppenhága légikikötőjét lezárták, Hamburgban péntek délután fél egyig több mint 40 induló járatot töröltek, Stockholmban és Amszterdamban sem indult el több járat este.

Koppenhága-Kastrup légikikötőt a honlapon lévő tájékoztatás szerint lezárták, csak azokat a gépeket fogadják, amelyek már a légtérben vannak és Koppenhága felé tartanak.

Hamburg repülőterén törölték csütörtök este az Easyjet londoni, bázeli, valamint a Lufthansa düsseldorfi és müncheni járatát, pénteken pedig délután fél egyig 39 járat nem fog elindulni a csütörtök esti járatinformációk szerint.

Malmöben, Sturupról a Scandinavian (SAS) és a Malmö Aviation Stockholm-Arlandára induló csütörtök esti és péntek reggeli járatait törölték.
Stockholmban a központi repülőtéren a legtöbb járat vagy késve, vagy el sem indul.

Törölték egyebek mellett a Scandinavian Koppenhágába, Billundba és Malmőbe, a Norwegian Göteborgba és a Germanwings Hamburgba tartó járatát is.

A holland KLM légitársaság bázisául szolgáló Amsterdam-Schipol repülőterén szintén jelentős fennakadások vannak, 15 járatot töröltek az esti menetrendből, további kettő pedig késve közlekedik.

A Budapestre tartó járatok közül csak a KLM Amszterdamból érkező esti járata érintett, ezt a járatot törölték.

Vélemény, hozzászólás?