Külügy: nincs járványveszély Horvátországban

Külügy: nincs járványveszély Horvátországban

Forrás: MTI | 2014. 07. 11. 15:35:00

zágráb-tengerpart

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál rengeteg turista és utazási iroda érdeklődött arról, biztonságos-e az utazás, mivel a sajtóban hírek jelentek meg az egérláz elnevezésű betegségről.

A KKM közleménye szerint, bár a betegség valóban előfordul, a megbetegedések száma nem magasabb az év hasonló időszakában szokásosnál. A horvát belügyminisztérium és a helyi egészségügyi központok is megerősítették, hogy semmilyen fertőzésveszély nincs, és nincs kialakulóban lévő járvány sem – hangsúlyozták.

Kitértek arra is: noha több cikkben az állt, hogy 1995-ben 120 ezer ember kapta el ezt a betegséget, a horvát egészségügyi szakemberek háromszáz akkori esetről tudnak – olvasható a közleményben.

Az elmúlt három hónapban Zágrábból és környékéről 43 beteget vittek kórházba vírusos vérzéses láz tüneteivel.

Az egérlázat rágcsálók, főleg mezei egerek terjesztik. Az emberre is átterjedő, vesekárosodást okozó fertőző betegség egérürülék érintésével, por és permet belélegzésével terjedhet. Emberről emberre nem vihető át. A betegség lázzal, náthához hasonló tünetekkel, erős fejfájással, has- és hátfájdalommal, valamint hányingerrel jár.

Súlyos formájában a kis erek sérülnek, és a belső szervekben megállíthatatlan vérszivárgás lép fel.

A fertőzésveszélynek főleg a szabadban tartózkodók vannak kitéve.

Vélemény, hozzászólás?