Kisebb zökkenőkkel, de Miskolcon is beindultak a trafikok

Kisebb zökkenőkkel, de Miskolcon is beindultak a trafikok

 

dohanybolt_130702_fkcs_12.jpg

Városunk sem képez kivételt, július 1-jétől megnyitottak a trafikok, ahol majd július 15-étől kizárólagosan lehet cigarettát és dohánytermékeket vásárolni. Utánajártunk, hogy hogyan készültek az üzletek a nyitásra, és mit szólnak a vásárlók az új rendszerhez.

A trafikok már nyitva állnak, azonban nem mindegyikben indult még meg a dohányáruk árusítása, mert nem sikerült mindenkinek eleget tennie a szigorú törvényi szabályozásoknak.
Urbán István, az egyik trafiklánc üzletvezetője beszélt nekünk arról, hogy hogyan készültek fel üzleteik a július 1-jei nyitásra.
– Meg kellett találnunk a megfelelő alkalmazottakat – mondta el hozzátéve, olyan tapasztalt, kedves eladókat kerestek a boltokba, akik a dohánytermékeket is ismerik. – A technikai felkészültségnek nehezebb volt eleget tenni – jegyezte meg az üzletvezető. Sok dohánybolt, ahol még nem indult el az árusítás július 1-jén, itt bukott el, ugyanis még azt is szigorúan szabályozza a törvény, hogy az üzleteken látható „Nemzeti Dohánybolt”-táblák milliméterre pontosan milyen felépítésűek, és milyen színösszetételűek legyenek.

dohanybolt_130702_fkcs_1.jpg

– A legnehezebb a pénztárgépek elindítása volt – mondta el Urbán István arra válaszolva, hogy mi okozhatta a legnagyobb problémát a felkészülés során a többi trafiknak. Ugyanis mint megtudtuk, egy különleges elektronikus pénztárgépen keresztül kell végeznie a blokkolást az eladóknak. Ez a gép egy speciális szoftvernek köszönhetően folyamatos kapcsolatban áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, ami megfigyelés alatt tartja az eladásokat. A gondot az jelenti, hogy ez a szoftver viszonylag későn készült el, így a trafikok haladékot kaptak szeptember 1-jéig az átállásra. Mindemellett a pénztárgép, amely kezelni tudja ezt a szoftvert önmagában is egy nagyon speciális típus.

dohanybolt_130702_fkcs_6.jpg

Urbán István elmondta még, sok helyen az is gondot jelenthet, hogy a beszállítók nem tudtak minden márkájú cigarettát eljuttatni az üzletekbe, mert egyszerre kell az egész országba leszállítaniuk a rendeléseket. Így vannak helyek, amik ki se tudtak nyitni áru hiányában, és vannak, ahol nem kapható még az összes márka, csak amit már leszállítottak  – Magyarországon hat beszállító van.
Mindezek ellenére, akik elnyerték a koncessziós jogot, azok szerződésben vállalták, hogy július 1-jén megnyitják trafikjukat, így bármilyen késedelem az adóhatóság bírságolását vonja maga után.
Azonban az átmeneti időszakra sem maradunk cigaretta nélkül, mert azok a dohányárusító helyek, amik nem nyertek el koncessziós jogot, de van még készleten árujuk, július 15-ig szabadon árulhatják a fennmaradó termékeket a készlet erejéig (utána pedig visszavásárolja a maradékot a beszállító).

dohanybolt_130702_fkcs_9.jpg

A vásárlók többnyire szkeptikusak az új, trafikos rendszerrel kapcsolatban. Volt, aki nem megfelelőnek tartja a boltok elhelyezkedését, és bonyolultnak az új rendszert, míg volt, aki aggódott amiatt, hogy a lakóhelye közelében nincs üzlet, és a legközelebbi árusnál hamar el fognak fogyni a dohányáruk, mert már most sem volt cigarettájuk.
A rendszer új, vélhetőleg idővel stabilizálódik, és minden dohányos megtalálja majd a neki legmegfelelőbb trafikot.

K. Cs.
Fotó: F. Kaderják Cs.

Minap.hu

Vélemény, hozzászólás?