Kezdődik a nyári időszámítás: egy órával kurtább lesz a vasárnap

Kezdődik a nyári időszámítás: egy órával kurtább lesz a vasárnap

Forrás: M1/Híradó | 2014. 03. 29. 19:39:38
 oraatallitas

Hajnali 2-kor 3 órára kell állítani az órákat, a számítások szerint az ország egynapi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg így. Az átállás több vonat menetrendjét is érinti.

Sokan nehezen alkalmazkodnak ahhoz, hogy az óraátállítás után egy órával korábban kell kelni, van, akinek napokig, sőt, hetekig is eltart, mire hozzászokik ehhez – figyelmeztetett a szakember. A szervezet beállt egy bizonyos ritmusra, ami, ha megváltozik, ingerültséggel, fáradsággal járhat, így jobban kell figyelni a például a közlekedésnél – mondta a Híradónak Füzy Miklós, a Semmelweis Egyetem docense.

Az átállás több, többségében nemzetközi vonat menetrendjét is érinti, az éjszakai járatok egy órás késéssel érkeznek majd meg célállomásukra. A felmérések szerint a nyári időszámításnak köszönhetően Magyarország 100-120 gigawattórát, 40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatja meg – mondta el a Híradónak Hackl Mónika, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Magyarországon március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

Vélemény, hozzászólás?