Két hét múlva örökre eltűnik az internetről

Két hét múlva örökre eltűnik az internetről

Forrás: Kossuth Rádió, Szombat reggel | 2014. 06. 15. 15:09:00

Június 30-án hivatalosan is bezár az iWiW, az egykor népszerű magyar közösségi oldal.

Az iWiW tizenkét évvel ezelőtt indult, öt évig a legnépszerűbb volt, aztán elveszítette a versenyt a Facebookkal szemben. A magyar közösségi oldalt 2002-ben hozta létre Várady Zsolt webfejlesztő azzal a céllal, hogy barátok, ismerősök tarthassák rajta a kapcsolatot, sőt eredetileg saját ismerőseivel történő virtuális kapcsolattartásra készítette el az oldalt, ami aztán gyorsan túlnőtt ezen.

Az iWiW az első három évben teljesen reklámmentesen működött. A kitaláló még 2005-ben is úgy fogalmazott egy interjúban, a weboldalának nincs más célja, mint a szórakozás. Akkor 120 ezer tagból állt a „klub”, de már ugyanabban az évben fordulat következett, és elkezdett üzleti alapra kerülni a hálózat. Sok új funkcióval, képfeltöltéssel, apróhirdetéssel bővült, és alig fél év alatt megduplázódott a felhasználók száma, majd 2006 nyarára elérte az egymilliót. Alig egy évvel később 2,5 millióan használták, majd 2008 végére négy millióan. Az exponenciális bővülés úgy valósult meg, hogy megtartották az alapelvet: csak az kerülhet a tagok közé, aki virtuális meghívót kapott legalább két már meglévő tagtól.

Akkoriban mindenki iWiW-ezett, a reklámok is megjelentek rajta, az üzlet működött – olyannyira, hogy 2006-ban már egymilliárd forintot fizetett érte a Magyar Telekom. 2010-ig öt éven át a leglátogatottabb magyar portál volt, ám ezután lassú hanyatlás kezdődött. Hiába vált elérhető mobiltelefonon is, 2010-ben az akkor már két éve magyar nyelven is elérhető Facebook megelőzte.

Vélemény, hozzászólás?