Jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést tesz a NAV

Jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést tesz a NAV

Forrás: MTI | 2013. december 02. hétfő 15:13

A hatóság Horváth Andrást jelenti fel, hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt.

 nav

A NAV közleménye szerint a Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor – amelynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta – a NAV célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezés eseteit tárta fel. Hozzáteszik: a NAV volt munkatársa saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is.

A munkáltatói jogkör gyakorlója ezért azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása. Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan, nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, amelyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz – írta a NAV.

A NAV-dolgozók adatkezelési lehetőségeire vonatkozó szabályokat belső adatvédelmi és adatbiztonsági, valamint informatikai biztonsági szabályzatok tartalmazzák. Az alkalmazottak kizárólag feladataik ellátása céljából, a részükre biztosított jogosultságok rendeltetésszerű használatával kezelhetnek adatot, amelynek jogszerűségéért fegyelmi, polgári jogi, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Az adótitkokat tartalmazó informatikai rendszerekhez való hozzáférés nem jelenti azt, hogy a NAV-on belül önkényesen bárki bármilyen adatot lekérdezhet – teszik hozzá.

Horváth András még egy november elején tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Ezt az állítását később is megismételte, hozzátéve, ezzel kapcsolatban feljelentést is tett.

Vélemény, hozzászólás?