Járványveszély van az árvíz sújtotta horvátországi területeken

Járványveszély van az árvíz sújtotta horvátországi területeken

Forrás: MTI | 2014. 05. 23. 19:44:31

fertotlenites

Vukovár-Szerémség megye egyes települései még mindig víz alatt vannak, a szomszédos Bród-Szávamente megyében a visszavonuló árhullám után járványveszély van, ezért megkezdték a fertőtlenítést és a fertőzést terjesztő állatok elpusztítását – írta a horvát közszolgálati televízió (HRT) pénteki internetes oldalán.

Az illetékes minisztérium szerint a szúnyogok egyelőre nem terjesztenek járványt az emberek között, de később fennáll majd a veszélye nyugat-nílusi láz terjedésének, amelyet a fertőzött szúnyogok csípése okozhat. E kór megjelenése nyárra várható, ezért szükség lesz a szúnyogirtás Bosznia, Szerbia és Horvátország közötti összehangolására.

Vesna Pusic külügyminiszter is a szúnyogveszélyre hívta fel a figyelmet, amely szerinte sürgős lépéseket követel. „Horvátország biztosítja a repülőket, míg az EU a repülés költségeit és az irtóanyagok árát fizeti“- jelentette ki pénteken a miniszter.

A Horvát Vöröskereszt pénteki tájékoztatása szerint bőven el tudják látni az árvízkárosultakat a szükséges eszközökkel, ezért inkább pénzadományokat várnak.

A Száva vízszintje tovább apad, és így csökken a víz nyomása a gátakon, amihez hozzájárul a napsütés is, amely szárítja az ázott gátakat – jelentette ki az egyik árvíz sújtotta település polgármestere.

Vélemény, hozzászólás?