január 20-ig lehet nyilatkozni az ingyenes készpénzfelvételről

Indul: január 20-ig lehet nyilatkozni az ingyenes készpénzfelvételről

Forrás: M1/Híradó | 2013. 11. 30. 21:16:57
atm

Vasárnaptól lehet nyilatkozni a bankoknál a februártól igénybe vehető havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről. A Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely tartalmazza, milyen adatokat kell megadni a formanyomtatványon. Ezt január 20-ig kell eljuttatni a bankoknak.

Februártól havonta kétszer, összesen maximum 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel a bankautomatákból. A kedvezményt mindenki csak egy számlán érvényesítheti, és erről január 20-ig nyilatkoznia kell a bankjánál. A Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely tartalmazza, hogy a formanyomtatványon milyen információkat kell megadni. Ezek a személyes adatok, az érintett bank neve, valamint a bankszámla vagy a hozzátartozó bankkártya száma. Arról is nyilatkozni kell, hogy a kérelmező a kedvezményt máshol még nem vette igénybe.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője október végén jelentette be, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a havi két ingyenes készpénzfelvételről szóló indítványt. A módosítást azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben jelentősen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már akkor üdvözölte a változtatásokat. Kispál Edit, szóvivő hangsúlyozta: azok mindenképpen a fogyasztók érdekeit szolgálják, hiszen alapvetően mindenkinek a munkabérét utalják át bankszámlájára, amihez levonásmentesen kell hozzájutnia.

Nem engedjük, nem engedhetjük, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar munkavállalókon – mondta a Fidesz szóvivője szombaton. Selmeczi Gabriella hozzátette: remélik, hogy a végtörlesztéstől eltérően a bankok most nem akarják majd becsapni az embereket. Nagyon bízunk abban, hogy egyes bankok ezúttal nem próbálják megakadályozni különböző adminisztrációs trükkökkel, hogy ügyfeleik éljenek az ingyenes készpénzfelvétel jogával fogalmazott – fogalmazott a fideszes politikus.

Az ingyenes készpénzfelvételre azok is jogosultak lesznek, akiknek nincs bankkártyájuk. Ők 2014 végéig a bankfiókokban vehetnek majd fel havonta kétszer készpénzt a számlájukról.

Vélemény, hozzászólás?