Itthon is terjed a trükk: így foszthatnak ki a magyar utakon

Itthon is terjed a trükk: így foszthatnak ki a magyar utakon

 

2014. március 20., csütörtök 11:27Újabb trükkös bűnesetről szóló videó terjed vírusként az interneten. A felvétel tanúsága szerint bűnözők életveszélyes módszerrel próbálnak áldozatuktól pénzt kicsalni. A magyar megosztások és hozzászólások szerint a trükkel már hazánkban is próbálkoznak. Utánajártunk, mi az igazság.
Vírusként terjed a közösségi oldalakon az alábbi videó. A felvétel tanúsága szerint bűnözők kisebb balesetet szimulálnak, majd a rendőrséget megkerülve, pénzt követelnek a valódi áldozattól. Bár a videó nem Magyarországon készült, a magyar megosztások és hozzászólások szerint a trükkel már hazánkban is próbálkoznak.Mivel kíváncsiak voltunk, igaz-e a híresztelés, miszerint a módszert már a hazai bűnözők is előszeretettel alkalmazzák, ezért a felvétellel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK). Az ORFK Kommunikációs Szolgálatánál megkeresésünkre elmondták:“A megadott linken látható cselekményhez hasonló bűncselekmény Magyarországon történő elkövetéséről a rendőrségnek nincs tudomása.”Bár a magyar rendőrség egyelőre tehát nem találkozott hasonló bűncselekménnyel, nem árt azonban résen lenni. Éppen ezért fontos újra és újra tisztázni, hogy baleset esetén milyen jogai/kötelezettségei vannak az érintett feleknek. Mint ismert, a közúti balesettel érintett jármű vezetője által követendő szabályokat a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet határozza meg. Az alábbiakban ezeket a szabályokat gyűjtötte egy csokorba a Pénzcentrum.hu.Mit kell tennem, ha karamboloztam?

  • A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
  • Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Ha a baleset veszélyes anyagot szállító járművel következett be, a balesettel nem érintett járművek vezetőinek is haladéktalanul értesíteni kell a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) a balesetről, közölni kell a jármű narancssárga alapszínű tábláján feltüntetett számokat.
  • Ha a rendőrhatóság értesítése az előző pontban foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.
  • A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában a balesetben érintettek kötelesek személyazonosságukat egymás számára, kölcsönösen hitelt érdemlően igazolni és megnevezni azt a biztosítót, amellyel a járműre felelősségbiztosítási szerződést kötöttek. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.
  • Ha – az előző pontok alapján – rendőri intézkedés válik szükségessé, a rendőri intézkedés megtörténtéig a vezetőnek szeszes italt fogyasztania tilos.
  • Személysérülést okozó baleset és jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetője a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.
  • A forgalom zavartalanságát – a lehetőséghez képest – baleset bekövetkezése esetén is biztosítani kell.

Penzcentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?