Ismét megszűnik egy gyermekorvosi körzet

Ismét megszűnik egy gyermekorvosi körzet

gyermekhaziorvos_cserhalmi_katalin_110912_ja.jpg

A jövő hét csütörtöki közgyűlés elé kerül egy házi gyermekorvosi körzet megszűnésének javaslata is. Két éven belül másodszor nem sikerült egy praxisjogot továbbadni Miskolcon.

2012 szeptemberében hunyt el a 46-os házi gyermekorvosi körzet orvosa. A praxisjog átadására, eladására a jogszabályban meghatározott egy év állt rendelkezésre, a határidő 2013. szeptember 5-én lejárt. A körzet az egy éves időszak alatt tartós helyettesítéssel működött. Mivel a praxisjoggal rendelkezni jogosultnak a jogot a jogszabályban meghatározott egy éves időszak alatt nem sikerült elidegenítenie, az megszűnt.

Az önkormányzatnak, mint az egészségügyi alapellátásra kötelezettnek gondoskodnia szükséges, a körzethez tartozó lakosság ellátásáról. Egyeztettek a Gyermek- Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségével, és ennek megfelelően három másik körzetben, a 32-es, 33-as és 43-as körzetekben osztanák el az ellátási területet.

Utoljára két éve, 2011 szeptemberében történt hasonló, akkor is megszűnt egy körzet, mivel a nyugdíjba vonuló doktornő nem tudta továbbadni senkinek a praxisjogot. Miskolc közgyűlése már 2004-ben elvi hozzájárulását adta a körzetek csökkentéséhez a csökkenő gyermeklétszám miatt. A 2011-es adatok szerint egyharmadával csökkent tíz év alatt a gyereklétszám, ugyanakkor a miskolci alapellátásban dolgozó gyermek háziorvosok korfája nem túl kedvező, az átlagéletkor 58 év. Sokan pontosan azért nem mennek nyugdíjba, mert nincs kinek átadni a praxist, manapság ugyanis ez a szakterület nem túl vonzó.

H. I.

Minap.hu

Vélemény, hozzászólás?