HCM Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Miskolc, 2016. január 22.

hcm2

ÜZEMBE ÁLLHAT A CEMENTGYÁR TÁVOLSÁGI SZALAGPÁLYA-RENDSZERE

 

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) megadta a használatbavételi engedélyt a hejőcsabai cementgyárat a ”Miskolc III.” mészkőbányával összekötő távolsági szalagpálya-rendszer üzemeltetéséhez. Az engedélyben foglalt jogok és kötelezettségek a bányatelket, valamint a cementgyárat is tulajdonló HCM 1890 Kft-t illetik.

 

A HCM 1890 Kft. még 2015 márciusban indította el a távolsági szalagpálya engedélyezési eljárását. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a helyszínen folytatott vizsgálatokat, illetve próbaüzemeket követően, az ügyben érintett társhatóságok hozzájárulásával döntött a használatbavételi engedély kiadásáról.

A 6 kilométer hosszú, 100 méteres szintkülönbséget áthidaló, zártrendszerű és hangszigetelt szalagpálya a Miskolctapolca városrész külterületén fekvő mészkőbányában kitermelt kőzet egyetlen szállítási módja. Ennek oka, hogy Miskolc város önkormányzata még 2000-ben a környék védett természeti értékeinek, valamint lakóházainak megóvása érdekében szigorú, a közúti mészkőszállítást tiltó rendelkezéseket vezetett be.

A LafargeHolcim cementkonszern bányászati jogának tavaly decemberi bírósági törlését követően az NKH engedélyének megszerzése újabb jelentős lépés a cementgyár újraindításában, melynek köszönhetően a HCM 1890 Kft. képessé vált a ”Miskolc III.” bányatelek ásványkincseinek hasznosítására.

-vége –

 

A HCM 1890 Kft-ről: A magyar tulajdonosok által irányított társaság a LafargeHolcim cementkonszernnel folytatott 21 éves pereskedést követően, 2014. áprilisában vehette birtokba a tulajdonában lévő, nagy múltú cementgyárat. 2014. decemberében a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az üzem újraindítását. A HCM 2015 novemberében megkapta Egységes Környezethasználati Engedélyét, amellyel zöld utat kapott a cementgyártási tevékenység megindítása Hejőcsabán. A gyár 344 új munkahelyet teremt Miskolcon, beszállítóin és alvállalkozóin keresztül pedig további, közel 1.000 embernek biztosít majd megélhetést.

 

További Információ:

HCM 1890 Kft.

Elkán Péter (Wise Advisory Group)

e-mail: elkan.peter@wisegroup.hu

Vélemény, hozzászólás?