Gyed extra: Egyre kedveltebb ez a támogatási forma

Gyed extra: Egyre kedveltebb ez a támogatási forma

Gyed extra

Gyed extra

2015. március 24., kedd 7:42     InfoRádió

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint népszerű a gyed-extra; tavaly már ötvenezer kisgyermekes család részesült a támogatásokból. A tavaly januárban bevezetett intézkedéscsomag részeként a gyed vagy a gyes mellett is lehet munkát vállalni a gyermek egyéves kora után, emellett több gyermek három éven belül történő születése esetén egyszerre minden gyermek után jár az ellátás, ugyanakkor a felsőoktatásban részt vevő hallgatók vagy friss diplomások is részesülhetnek benne.

Novák Katalin az InfoRádióban elmondta: “2014-ben összesen csaknem 50 ezer család vette igénybe a gyed-extrát, ez nagyon jelentős növekedés, közel 30 ezer kisgyermekes édesanya tudott dolgozni úgy, hogy közben megkapta a gyed-et vagy a gyest is. Az év utolsó három hónapjában a számuk már kétszer annyi, mint a bevezetés utáni első néhány hónapban volt.”

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette: “az úgynevezett testvér gyed-et majdnem 20 ezer család tudta igénybe venni.” Szavai szerint, minden ötödik gyerek olyan családba született az elmúlt évben, ahol igénybe tudták venni ezt a fajta támogatást.

A felsőoktatásban tanulókkal és a frissen végzettekkel kapcsolatban az államtitkár arról számolt be: “mostmár majdnem 400 olyan fiatal pár van, akik részesülni tudtak a diplomás gyedből. Ez az első negyedév hétszerese.”

Novák Katalin emlékeztetett: a gyed egy olyan támogatás, amelyet minden munkát vállaló és kisgyermeket nevelő szülő igénybe vehet. Ha visszatérnek dolgozni vagy újralétesítik a munkaviszonyukat és ezt heti 40 órában teszik, akkor is jogosulttá válnak, vagy jogosultak maradnak a családtámogatásokra, akár a gyedre, akár a gyesre.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint várhatóan a jövőben folyamatosan emelkedni fog majd a családtámogatásokat igénylők száma. Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy minél több emberrel megismertessék, a támogatási lehetőségeket.

Hanganyag: Gál Ildikó

Vélemény, hozzászólás?