Év közben is elveszhet a jogosultság erre a kedvezményre

Év közben is elveszhet a jogosultság erre a kedvezményre

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben | 2014. 07. 19. 21:08:00

 

Jó tudnia a szülőknek, hogy ha gyermekük befejezi középiskolai tanulmányait, általában már nem jár utána a családi adókedvezmény. Sokan nincsenek ezzel tisztában, amiből azonban bírság is lehet.

A tanév végén is megszűnhet egy gyerek után a családi adókedvezmény. A Napközben pénteki adásában egy apa elmondta, fia, aki egyedüli gyermeke, 2014 júniusában úgy döntött, hogy az akkor befejezett szakmunkásképző után nem folytatja a tanulmányait, ezért családi pótléktól és az adókedvezménytől is elestek. Ez számukra igen nagymértékű jövedelem-kiesés.

Az apa nem tudta, hogy a fia tanulmányainak befejezése miatt beállt változást be kell jelentenie. A férfit könyvelőirodában dolgozó testvére világosította fel, hogy nem automatikusan szüntetik meg a családi pótlék folyósítását, illetve az adókedvezmény elszámolását, ezért a bejelentést csak utólag tudták megtenni.

Aszalós Andrea a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense elmondta, ha valaki 10 ezer forintnál nagyobb összegű kedvezményt vett jogosulatlanul igénybe, akkor a pénz visszafizetése mellett 12 százalékos bírság is terheli a szülőt.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Kossuth Rádió műsorában kiemelte, sokan gondolják úgy, hogy családi változás esetén nekik nem kell foglalkozniuk semmivel. Egyúttal azt is hangsúlyozta, az államkincstár nem ad információkat az adóhatóságnak arról, ha egy gyermeknek megszűnik a jogosultsága. A két szervezet annak ellenére nem köt megállapodást ebben az ügyben, hogy a családi kedvezmény bevezetése óta már több év eltelt – tette hozzá.

Családi kedvezmény elsősorban azon gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult. A kedvezmény az eltartottak számától függ.

Aszalós Andrea hangsúlyozta, ha valamilyen változás áll be a családban, valamelyik gyerek leérettségizik, tanulmányait befejezi, születik egy kisded, vagy örökbe fogadnak egy gyermeket, akkor a munkáltatónál új adóelőleg-nyilatkozat kitöltését kell kezdeményeznie. Ezt általában januárban teszik meg a munkavállalók, de családi változás esetén év közben ismételten sort kell rá keríteni.

A nyilatkozat tartalmazza a családi adókedvezményre vonatkozó adatokat is, az érintett személyek pedig a dokumentum által lényegében arról nyilatkoznak, hogy mennyi adót vonjanak, illetve ne vonjanak a béréből. Gyermekszületés esetén már a várandósság kilencvenedik napjától jár a kedvezmény – tette hozzá.

Aszalós Andrea elmondta, azok vehetik igénybe a kedvezményt, ahol kiskorú gyermek vagy egyéb okból eltartott, illetve családi pótlékra jogosító személy van a családban. A fő szabály, hogy a családi adókedvezmény ugyanolyan rendszerben jár, mint a családi pótlék, ez azt is jelenti, hogy a középiskola befejezése a határ, akkor is, ha valaki évvesztes, és már elmúlt 18, amikor leérettségizik – tette hozzá.

Némileg más a helyzet, ha a családi kedvezményre a szülő három vagy több gyermek után volt jogosult, azonban az egyik gyermek az érettségi után, felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton tanul tovább. Amennyiben a gyermeket a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe veszik, a szülő a családi pótlékra ténylegesen jogosult gyermekei után továbbra is a magasabb összegű családi kedvezményt érvényesítheti. A munkáltatónak adott nyilatkozatát ebben az esetben is módosítania kell – írja oldalán a NAV.

Vélemény, hozzászólás?