Elrendelték Miskolcon a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát

Elrendelték Miskolcon a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát

2017. január 02.

Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a város polgármestere elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

Az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért Kriza Ákos polgármester elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

Hogy elkerüljük a légszennyezettség további romlását, kérik:

  • ne használjanak személyautót, (főleg a dízelüzeműt) vegyék igénybe a közösségi közlekedést
  • lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát
  • csak száraz fát használjanak fűtésre
  • ne égessenek hulladékot, műanyagot
  • kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését
  • tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint minden
  • egyéb nyílt téri égetés.

Meteorológiai előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség további romlása várható.

A tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés! Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére felhívtam a Miskolci Önkormányzati rendészet figyelmét.

A szálló por egészségügyi hatásai:

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

Szabadban tartózkodás, szellőztetés

A levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a https://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat?city=15 internetes honlapon tájékozódhatnak.

forrás:minap.hu

Vélemény, hozzászólás?