Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

WHO: Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

2014. 10. 07. 17:28

Elkerülhetetlennek látszik az Ebola terjedése Európában, ahonnan sokan utaznak az érintett afrikai országokba és visszafelé is – mondta kedden Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Hétfőn derült ki, hogy Spanyolországban is megjelent a betegség. Egy olyan ápolónőnél azonosították a vírust, aki egy Sierra Leonéból fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt. Négy másik embert is kórházi megfigyelés alá vontak, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el az ebolavírust.

Megérkezik a norvég fertőzött az olsói egyetemi kórházba

Forrás: AFP/Terje Pedersen

Nagy valószínűséggel a jövőben is lesznek ilyen importált esetek és hasonlóak, mint ami Spanyolországban történt – mondta a Reuters hírügynökségnek Jakab Zsuzsanna. A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából vittek haza, miután elkapták a fertőzést. ide tartozik Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország is.

A járvány a három leginkább sújtott afrikai államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 3400 emberrel végzett.

Jakab Zsuzsanna szerint a pácienseket kezelő európai egészségügyi dolgozóknak, családjuknak és  közeli ismerőseiknek legnagyobb a kockázata  a megfertőződésre. Ez meg fog történni, de szerintünk az a legfontosabb dolog, hogy Európában még alacsony a kockázat szintje, és az európai régió nyugati része van a legjobban felkészülve a világon a vérzéses lázbetegségek, köztük az ebola elleni válaszra – mondta.

Vélemény, hozzászólás?