Egyetlen PC-hez kötődik az Office 2013 licence

Újabb olyan megoldást alkalmaz a Microsoft, amely erősen megoszthatja a felhasználókat és amit a közelmúltban a Windows operációs rendszerek esetében megszokhattunk.

A végfelhasználók által megszerzett új Office 2013-licencek kizárólag egyetlen számítógépenhasználhatók és ahhoz a hardverhez köthetők. Amennyiben a konfiguráció elromlik, akkor új licencet kell szerezni. Daryl Ullman, az Emerson Consulting Group tanácsadó cég szoftverlicencelési szakértője szerint az újítás alapvető változást jelent az eddigi végfelhasználói licencszerződésekkel (EULA) szemben. Mindez természetesen plusz költségeket jelent a vásárlóknak, hiszen a licenc nem vihető tovább az egyik PC-ről a másikra, s hiába törli le valaki a régi számítógépéről, attól még az új konfiguráción nem tudja majd használni, feltéve, ha a szoftverhez már megadta a termékkulcsot és aktiválta azt.

A szakember úgy vélte: ez a változtatás is azt vetíti előre, hogy a Microsoft a szoftverbérlés felé akarja terelni az embereket. A társaság ez utóbbi konstrukciót alkalmazza az Office 365 irodai programcsomag esetében is és ennél csak annyi időre kell licencdíjat fizetni a program után, ameddig valaki használja az alkalmazást. A népszerű Office 2010 Home & Student Edition esetében az EULA viszont lehetővé tette, hogy az illető akár más számítógépen is használja az irodai programcsomagot, de ilyen váltásra csak 90 naponként egyetlen alkalommal kerülhetett sor. Az Office 2013 végfelhasználói licencszerződéséből azonban eltűnt ez a pont.

Egyelőre még semmit sem lehet tudni arról, hogy a termékaktiválást, illetve a hardverek esetleges cseréjét miként ellenőrzi a vállalat. 

Vélemény, hozzászólás?