Egy hét alatt több mint hétszáz új ebola-megbetegedést regisztráltak

Egy hét alatt több mint hétszáz új ebola-megbetegedést regisztráltak

WHO: Nem lassul a járvány terjedése

MH/ MTI – 2014.09.18. 17:25

Egy hét alatt több mint hétszáz új Ebola-megbetegedést regisztráltak Nyugat-Afrikában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében kiemelte, hogy nem lassul a fél éve tartó járvány terjedése.

ebola lead

A legfrissebb adatok szerint idáig legalább 2622-en haltak meg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban a kór következtében. A vírussal fertőzöttek számmal eközben 5335, melynek közel felét az utóbbi három hétben regisztrálták.

A WHO közlése szerint a járvány terjedése továbbra sem lassul, amely a számok tekintetében azt jelenti, hogy ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

Kína pénzzel, segélycsomaggal támogatja a járvány elleni harcot. A kommunista állam kétszáz millió jüanos, vagyis 7,9 milliárd forint értékű csomagokat, valamint kétmillió dollárt, azaz 485 millió forintnyi pénzbeli támogatást adott a WHO-nak a térség megsegítésére. Ugyanekkora pénzösszeggel kívánja az állam támogatni az Afrikai Uniót is. A kínai külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy egy 59 tagú kínai szakértői csoport 30 orvossal, 29 laborasszisztenssel és egy mobil laboratóriummal megérkezett Sierra Leone fővárosának repülőterére. Ezt megelőzően Peking egészségügyi felszerelést és 115 szakembert küldött a régióba.

Francois Hollande francia elnök nemzetközi sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: “Úgy döntöttem, hogy a következő napokban katonai kórházat hozunk létre Guineában, amely a járvány legfőbb központja” – mondta csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatóján Hollande.

A bejelentés előtt néhány órával jelezte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet, hogy az egyik női önkéntesüket, aki az Ebola-vírussal megfertőzött első francia beteg hazaszállítják csütörtökön Párizsba. A libériai Monroviában önkéntes munkát végző nő az Ebola-járvány által sújtott nyugat-afrikai térségben tartózkodó franca állampolgárok közül az első, aki elkapta a vírust. “Egy francia ápolónő is érintett, hazaszállítjuk és a legjobb feltételek mellett fogják ápolni” – hangsúlyozta az államfő.

A járvány vérrel és testnedvekkel terjed. Tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

– See more at: https://magyarhirlap.hu/cikk/5267/Egy_het_alatt_tobb_mint_hetszaz_uj_ebolamegbetegedest_regisztraltak#sthash.dTilkRfr.dpuf

Vélemény, hozzászólás?