Drámai az árvízi helyzet Szerbiában

Drámai az árvízi helyzet Szerbiában

Forrás: M1 – Híradó | 2014. 05. 19. 12:43:00

Félszáznál is többen haltak meg, és tízezreknek kellett elhagyni az otthonát a árvizek miatt a Balkánon. Az áradás további áldozatokkal szedhet, mert a víz elmosta a boszniai háborúban lerakott aknákra figyelmeztető jelzéseket.

Félszáznál is többen vesztették életüket a Balkánon pusztító árvizekben. Boszniában eddig 30, Szerbiában és Horvátországban egy ember halt meg, két embert eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok. A százéves rekordokat megdöntő árvíz következtében Szerbiában eddig 25 ezer, Horvátországban pedig 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A helyzet továbbra is kritikus, mert a Száva tovább árad, a gátak pedig átáztak.

Boszniában három nap alatt annyi eső esett, mint amennyi három hónap alatt szokott. Sokan a házuk tetejére menekültek, mert olyan gyorsan emelkedett a vízszint, hogy már nem volt idejük elhagyni az otthonukat. Őket egyenként mentik ki.

Bosznia területének harmada került víz alá. A legkritikusabb helyzet Észak-Boszniában, a Száva mentén alakult ki, az áradás itt eléri 3-4 méteres mélységet is. Meg nem erősített hírek szerint harmincra nőtt az áldozatok száma.

Az áradás további áldozatokkat szedhet, mert a víz elmosta a boszniai háborúban lerakott aknákra figyelmeztető jelzéseket. A boszniai háború során egymillió aknát raktak le, amelyekből 120 ezer még mindíg nem szedtek fel.

Kétéltű járművekkel, gumicsónakokkal és helikpterekkel mentik az embereket Horvátországban is, ahol szintén a Száva áradása okozza a legnagyobb gondot. Horvát sajtóinformációk szerint 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, egy ember meghalt, kettőt pedig eltünt.

Rajevo Selo-n a házak erkélyeiről mentik a helyieket. A víz itt is olyan hirtelen emelkedett, hogy a településen élőket csak a hadsereg helikoptere tudták kimenekíteni.

Tegnap jöttek buszok, de nem vettük komolyan, nem mentünk el, mert nem hittük, hogy ilyen nagy lesz az áradás – mondja egy asszony, akit később már csak az ablakon keresztül tudtak kihozni a házából.

Az elszabadult háziállatokat egyelőre nem tudják kimeneteni a vízból. Az utcákon malacok úsznak, és szarvasmarhák kószálnak.

Katasztrófális a helyzet Szerbiában is, ahol a szerb miniszterlenök szerint ezer éve nem volt ekkor áradás. Obrenovacon a legsúlyosabb ahol a Kolubara folyó nem csak a települést, hanem a helyi szénbányát is elárasztotta. Ez a bánya látja el Szerbia legnagyobb erőművet szénnel, így félő, hogy fennakadások lesznek az ország áramellátásában.

Árvíz Szerbiában – megrongálódott házak

Katonák és önkéntesek rakják a homokzsákokat a Belgrád melletti Kostolacon is, hogy megvédjék az ország másik erőművét a Mlava folyó áradástól.

A helyzet nagyon komoly, a folyó két kilométerre folyik az erőműtől, de most egyre közelebb jön – mondja Kostolac polgámetere.

Belgrádba közben megérkezett az oroszországi segélyküldemény. A 38 tonnányi szállítmány áramfejlesztők, szivattyúkat, csónakokat, takarókat, étel és csecsemőtápszert tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?