Csónakkal a Szinva teraszra – Traviata első felvonás, hétfő este

Csónakkal a Szinva teraszra – Traviata első felvonás, hétfő este

 

csonakok_a_szinvan_130617_ja_6.jpg

A Bartók Plusz Operafesztiválon idén Verdi Traviata című operája lesz az Ezrek operája, vagyis a zeneszerző három felvonásos operáját láthatja ingyenesen a közönség. Az első felvonást hétfőn, a Szinva teraszon, a másodikat szerdán a Népkertben, a teljes művet pedig pénteken, a Tudomány és Technika Házánál mutatják be. A villanyrendőri teraszon már sorakoznak a csónakok, este pedig érkeznek a szereplők, s a fülbemászó dallamok is.

Anger Ferenc rendezésében mutatják be az operafesztiválon Verdi Traviata című operáját, amelyet a zeneszerző ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján szerzett –a világ egyik legnépszerűbb operájává lett művet először Velencében mutatták be, 1853. március 6-án, Magyarországon pedig elsőként a Nemzeti Színház közönsége élvezhette az előadást, 1857. november 10-én.

A hétfői, első felvonás helyszíneként a Szinva teraszt szemelték ki a szervezők. A rendező elmondta, először állítja „színpadra” ezt az operát, de több szempontból is izgalmas számára az operafesztiváli rendezés.

traviata_proba_anger_2_130616_ev.jpg

– Egy felkérés mindig izgalmas, de ezt az operát, itt, Miskolcon rendezni több szempontból is érdekes felkérés. Először rendezem a Traviatát, s egy egészen új környezetbe kell helyeznem. Nem színpadra állítjuk, hanem a „városra tesszük”, Miskolc három helyszínére. Szívfájdalmam, hogy csupán egyszer mutatjuk be a teljes operát, de a helyszínváltozás külön varázslat – mondta Anger Ferenc, aki szigorúan értelmezi Verdi azon állítását: játszódik Párizsban, napjainkban.

Mint a rendező elmondta, mindig napjainkban játszódik a történet, mindig rólunk szól, minden alkalommal újra kell értelmezni, hiszen minden egyes előadás ősbemutató.
– Az operafesztivál jelenlegi iránya megegyezik az én színházi hozzáállásommal. Úgy vélem, minden bemutatót ősbemutató, nincs két egyforma előadás. Minden egyes rendezés, előadás, este új dolog. Ez az, ami minket alkotóként, közönségként mindig visszavonz. A Traviata azért is lesz egyedi, kuriózum, mert velünk, napjainkban történik, s bejöhetünk abba a térbe, ahol tényleg játszódik – tette hozzá a rendező.

traviata_proba_gms8_130616.jpg

A miskolci Traviatában László Boldizsár játssza Alfred Germont szerepét, partnere, Violetta szerepében, Keszei Borbála, aki nem először énekel Miskolcon.
– 2005-ben már felléptem az operafesztiválon itt, sőt, talán 10 évvel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színház színeiben, egy Puccini operában is bemutatkoztam a miskolciaknak. Ismerem már az operafesztivál hangulatát. Az Ezrek operája, a Traviata nagyon izgalmas számomra, hiszen az utca emberét szólítjuk meg, nem csupán azokat, akik ki vannak hegyezve erre a műfajra. A próbák során sokan megálltak, kutyasétáltatás, sétálás közben. Ez a leghatékonyabb és a legjobb módja, hogy az operát közel vigyük a közönséghez. A fesztivál nagy vívmánya, hogy népszerűsíti a kortárs operát, de az, hogy egy ilyen klasszikust választottak az Ezrek operájának, remek ötlet. Olyan slágerek vannak benne, amelyek nem csak az operarajongók számára ismerősek – mondta a művésznő.

traviata_proba_3_130616_ev.jpg

A Traviata részletei már elhangzottak a vasárnapi Vacsora fehérben című fesztiváli kísérőrendezvényen, illetve egy-egy jelenetet már a helyszíni próbák során is hallhattak az arra járók. Hétfőn este azonban debütál az első felvonás, ingyenesen, a Szinva teraszon, ahol a csónakok már kikötöttek – folytatás pedig szerdán, a népkerti szökőkútnál.

Kiss J.
Fotó: Juhász Á., próbaképek: Éder V., GMS

Forrás: minap.hu

Vélemény, hozzászólás?