Baleset egy ukrán atomerőműben

Baleset egy ukrán atomerőműben

Percekkel ezelőtt az ukrán miniszterelnök úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint, hogy Dél-Kelet-Ukrajna egyik atomerőművében baleset történt. Katasztrófáról nincs szó, de az ország legnagyobb atomerőművének egyik blokkját le kellett állítani.

Arszenyij Jacenyuk kormányfő a kijevi sajtótájékoztatón más témákról is beszélt, így arról, hogy az új kormány kész tárgyalásokat kezdeni a Nemzetközi Valutaalappal a 17 milliárd dolláros hitelcsomag következő részlete folyósításának feltételeiről.A kormányfő által említett kelet-ukrajnai területen egy atomerőműről tudunk, a zaporizzsjai atomerőműről, amely Ukrajna legnagyobb nukleáris létesítménye. Vélhetően műszaki meghibásodásról lehet szó, amely az Interfax értesülése szerint az erőmű 3-as blokkját érintette.

Az ukrán energiaellátás szempontjából azonban egy ilyen kisebb baleset-meghibásodás is felértékelődik az orosz-ukrán konfliktusból fakadóan, hiszen az ország legnagyobb szénbányai a szakadár területekre esnek, ahol leállt a termelés, miközben a földgáz oldalán a nemrég megkötött átmeneti megállapodás ellenére is feszült a viszony Oroszországgal.

Az ukrán energiaügyi miniszter később arról tájékoztatott, hogy az érintett blokk várhatóan december 5-én újra üzembe állhat. Ebből az következik, hogy a baleset bizonyosan nem érintette magát a reaktort.

Ukrajnának összesen 15 működőképes atomreaktora van, amelyek 4 különböző erőműben helyezkednek el, összesen kb. 13,2 GWe áramtermelő képességgel. Az elmúlt évben az ukrán áramtermelés közel 43,6%-a származott atomerőművekből.

A mostani balesetben érintett zaporizzsjai atomerőmű 6 darab 950 MWe teljesítményű blokkal rendelkezik, vagyis az ország nukleáris áramtermelésének kb. 43%-át teszi ki.
Baleset egy ukrán atomerőműben

Atomerőművek Ukrajnában, forrás: Wikipédia

Mint ismert, hétfő óta érvényben van egy megerősített tűzszünet az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között, igaz azóta is érkeztek hírek véres cselekményekről többek között a donyecki reptér környékéről.

Vélemény, hozzászólás?