Baktériumtanya az elektromos kézszárító

Baktériumtanya az elektromos kézszárító

Index
2014. 09. 29. 10:49

A nyilvános mosdókban általában három különböző kézszárítási módszert találunk: meleg levegővel működő elektromos szárítókat, hagyományos pamut törülközőket vagy papírtörülközőket. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, amennyiben az a cél, hogy kézmosás után tisztább kezekkel távozzunk.

A kutatókat is meglepte, hogy melyik módszerrel marad több baktérium a kézfejeinket. A kétféle törülköző használata után 45-60 százalékkal kevesebb baktérium volt a kísérleti alanyok kezén, tehát a mechanikus eltávolítási módszer viszonylag hatékonynak mondható. Ezzel szemben a meleg levegős kézszárítók még rontottak is a helyzeten, átlagosan 255 százalékkal növelték a baktériumok számát.

További vizsgálatokkal kiderült, hogy a baktériumok igencsak kedvelik a kézszárítókat, ahol a mosdó párás levegője magasabb hőmérséklettel találkozik. Minden egyes kézszárító beömlőnyílásánál rengeteg baktériumot találtak, és 97 százalékuknál a kézre irányuló fúvóka is tele volt bacikkal. Szerencsére viszonylag ártalmatlan mikrobákról van szó, és a mosdók nincsenek tele halálos kórokozókkal.

Vélemény, hozzászólás?