Az MNB megvette az ország legdrágább házát

Az MNB megvette az ország legdrágább házát (3.)

Mintegy 3,4 milliárd forintért vásárolt meg egy villát a Budai Vár területén a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott öt alapítvány egyike. Egy másik hasonló jellegű ingatlan is a jegybank kezébe került, csaknem 2 milliárd forint értékben. Rendezvény- és oktatási központ lesz bennük, valamint a jegybank doktori képzése is ott folyik majd a tervek szerint – áll az MNB közleményében.

Az ország legdrágább lakása, Orbán Viktor jövőbeli szomszédságában

Az oktatási és rendezvény központ közgazdasági, pénzügyi képzésekkel kapcsolatos rendezvényeknek és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárnak is otthont kíván adni, továbbá a tervek szerint az Alapítvány által szervezett előadások, kiállítások és más közösségi rendezvények helyszíneként is szolgál majd. Az eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült és a II. világháborúban elpusztult volt Lónyay-villa helyén az eredeti tervek alapján fogja rehabilitálni a műemlék épületet az Alapítvány. A központnak helyet adó ingatlant a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Budapanoráma Ingatlanforgalmazási és Hasznosítási Korlátolt Felelősségű Társaságtól vásárolta meg, nettó 11,2 millió euró (kb. 3,42 milliárd forint) vételáron – áll a nemzeti bank közleményében.
Az MNB megvette az ország legdrágább házát (3.)

Matolcsy György alapítványának új szerzeménye a város egyik legértékesebb telkén.

A jelenleg Hatvany-villa néven ismert ingatlanról 2012-ben írtunk részletesen, akkor legalább 2,5 milliárd forintot ért, így könnyen kiérdemelhette az ország legdrágább lakása címet. A jelenlegi vételár ennél közel 1 milliárd forinttal magasabb, ami különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt 2 évben egész biztosan nem emelkedtek az ingatlanárak (sőt, inkább csökkentek), valamint az épületet sem fejlesztették tovább. Igaz, az euró árfolyama jelentősen gyengült azóta, ami részben magyarázhatja az áremelkedést.
Az MNB megvette az ország legdrágább házát (3.)

A villa-budapest.com ilyen jövőt képzelt el a villának, kíváncsian várjuk, hogy ehhez képest milyen környezetben oktatják majd Matolcsy növendékeit.

Idén júniusban arról írtunk, hogy a szomszédos Karmelita kolostorba költöző Miniszterelnökség lökést adhat a régóta kihasználatlanul álló ingatlan hasznosításának – úgy tűnik, igazunk lett. Egy oktatási és rendezvény központ számára azonban talán nem a létező legjobb választás a Budapest (és az ország) egyik legjobb adottságú telkén álló villa. A közlekedése sem túl szerencsésen megoldott, metróállomás nincs a közelben, a sikló felső végállomása messze esik a területtől, autóval drága behajtani a Várba, így az egyetlen szóba jöhető megközelítési mód egyetemisták számára a belváros felől a 16-os autóbusz.

Nem lepődnénk meg persze, ha egy ilyen értékes épület, amit ráadásul szinte bármilyen célra át lehet alakítani, gyorsan funkcióváltáson esne át, és végül nem oktatási központként használnák.

Szerencsére egy másik villa megvásárlása is belefért az alapítvány idei költségvetésébe

A régi városháza műemléképülete, amelyet az MNB versenytárgyalás keretében 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától, szintén az Alapítvány tulajdonába került. Ebben az épületben a PADA egy Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktori Iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől.
Az MNB megvette az ország legdrágább házát (3.)

A a Szentháromság u. 2. szám alatt álló régi budai városháza.

Az MNB szerint az ingatlanok megvásárlása a közvagyont, illetőleg a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont is gyarapítja.

 forrás:portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?