Az év eddigi legerősebb napkitörését kapták lencsevégre

Az év eddigi legerősebb napkitörését kapták lencsevégre – fotók

Forrás: Space.com | 2014. 02. 26. 22:11:00

nap6

Hatalmas napkitörést észleltek kedden, mely idén eddig a legerősebb ilyen esemény volt, és az elmúlt évek kitörései között is előkelő helyet foglal el.

Az óriási, X4.9 osztályú napkitörés (fler) az AR1990 jelű aktív napfoltból indult ki magyar idő szerint éjjel 1 óra 49 perckor. A koronakidobódással járó jelenségről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Solar Dynamics Observatory nevű, naptevékenységet vizsgáló műholdja készített lélegzetelállító, magas felbontású videót.

A kitörés nem veszélyezteti a Földet, mert az azt előidéző napfolt a csillag délkeleti részén járt és bolygónkétól eltérő irányba mutatott. Az AR1990 immár harmadszor jelent meg a nap Föld felé forduló oldalán.
nap5

A NASA napfigyelő műholdjának legújabb felvételei

 

 

 
nap4
Az X-osztályú napkitörések kategóriájuk legintenzívebb jelenségei, ha egy ilyen eltalálja a Földet, hatalmas geomágneses vihar alakul ki, amikor a töltött részecskék becsapódnak a bolygó mágneses mezejébe. A flerek kárt okozhatnak a bolygó körül keringő műholdakban és az űrben tartózkodó asztronautákra is veszélyt jelentenek. Egy hasonló jelenség miatt januárban el kellett halasztani a Nemzetközi Űrállomásra induló teherszállító kilövését.

„A koronakidobódás lökéshullámaiból eredő kisugárzás több mint hétmillió kilométeres óránként sebességgel terjed” – mondta Tony Phillips, a Spaceweather.com munkatársa. „Ha egy ilyen gyorsan mozgó felhő eltalálja a Földet, az ennek nyomán keletkező geomágneses vihar súlyos következményekkel járhat” – tette hozzá.

nap3

Vélemény, hozzászólás?