Az ALUINVENT a világpiacra tör – Felsőzsolcán elkezdődött az ALUHAB paneleket gyártó üzem építése

Az ALUINVENT a világpiacra tör – Felsőzsolcán elkezdődött az ALUHAB paneleket gyártó üzem építése

Írta: Németh Csaba ,

Az ALUINVENT a világpiacra tör – Felsőzsolcán elkezdődött az ALUHAB paneleket gyártó üzem építése. Az Aluinvent Zrt. megkezdte kísérleti üzemében az ÉMI által minősített építőipari paneljeinek gyártását. A Felsőzsolcai Ipari Parkban működő Aluinvent Zrt. nemzetközi szabadalmakkal védett fémhabjai iránt világszerte nagy az érdeklődés, aminek köszönhetően a cég gyártókapacitását a jövő év elején 1000 t/évre bővíti. A több tekintetben is forradalmi jelentőségű ALUHAB a Dr. Babcsán Norbert vezette kutató-fejlesztői csapat évtizedes munkájának és a világon egyedülálló, alumínium habosítási technológiájának eredménye.

A cég munkatársai az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.-ben dolgozták ki a technológiáját, majd űripari spin-off cégként 2012-ben alapított Aluinvent Zrt.-ben üzemesítették és adaptálták a hétköznapi alkalmazások számára. Jelenleg az ESA számára dolgoztak ki három, alumíniumhab alapú prototípus terméket (mikrometeorit elnyelő panel, tükörtartó szendvics panel, és irányított hővezetésű panel). Hazánk az idén lett az ESA teljes körű tagja, ami azért fontos az Aluinvent számára, mert azóta már további űripari cég megrendelését eredményezték az eddigi fejlesztések, így az ESA ipari tenderekben is teljes jogú tagként vehet részt a cég.

A Boeing nemrég jelentette be, hogy fémhabhoz hasonló anyagot fejlesztett ki repülőgépei számára. Az Aluinvent terméke azonban nem versenytársa az új anyagnak, hiszen szuper ultrakönnyű kategória helyett az ultrakönnyű kategóriába tartozik, ezért sokkal erősebb. Az ultrakönnyű anyag gyártása kiválóan illeszkedik a magyar adottságokhoz, az alumínium alapanyag pedig Magyarország fémipari hagyományaihoz. A cég befektetői remélik, hogy termelés volumenének fokozatos növelésével és a világpiac meghódításával a későbbiekben Magyarország alumíniumtermelését akár meg is tudják majd duplázni.

A Miskolc melletti üzemben készült fémhabokat már eddig is sikerrel használták az ipar különböző területein. Így például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, belsőépítészetben bútorok készítésére, és kültéri burkolatként. A fémhab sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhetően, alapanyagként és alkatrészként egyaránt használható. Számos nemzetközi és magyar partnerrel együttműködve az Aluinvent már űripari prototípusokon kívül fejlesztett értékes berendezésekhez nagy szilárdságú csomagolóanyagot, háztartási berendezések és autóalkatrészek hangszigetelő anyagát is. Az új típusú anyag áttörést hozhat az építőipar (épületburkolatok), design (ékszer, bútor és világítástechnika), gépgyártás (mobiltelefonok burkolataként, LED lámpa hűtőborda), mobilitás (öntvények és hablemezek formájában autóalkatrészként) és védelmi-biztonságtechnikai ipar (ütköző, robbanásvédelmi és páncélanyagok) területein egyaránt.

 

Az ALUHAB szabályozott és homogén cellamérettel, valamint különleges mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, ultrakönnyű fém, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható, önthető és hegeszthető. Az ALUHAB megőrzi az alumínium könnyű feldolgozhatóságát és újrahasznosíthatóságát, mely ez után is megtartja eredeti vonásait. Az egyedülálló tulajdonságok rendkívül versenyképessé teszik a terméket a könnyűfémekkel, vagy a műszaki műanyagokkal szemben is.

A cégnek előállított alapanyag- és félkésztermék értékesítések és a végtermékfejlesztések vonatkozásában több országgal vannak futó és tervezett projektjei (Németország, Kanada, USA, Szingapúr, Kína, Dél- Korea, Franciaország, Nagy-Britannia, Tajvan, Izrael stb.), a cég aktuális feladata ezen, nemzetközi igények kiszolgálása és piaci megjelenésének kidolgozása. Az Aluinvent a Miskolci Egyetemmel, a Kecskeméti Főiskolával és számos más felsőoktatási és kutatási intézménnyel szorosan együttműködik mind a graduális mind a posztgraduális képzésben, mind az innovációban.

 

Jelenleg a 30 t/éves kísérleti üzemi technológia kapacitásának 1000 t/évre való méretnövelése és az üzemi gyártás előkészítése indult el. Az Aluinvent Zrt. jelenlegi 16 munkatársa közül 5 fő doktori címmel rendelkezik. A létrehozandó gyár összlétszáma várhatóan 30 fő lesz. A gyártóüzem a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld ipari innováció (HU09) program „Innovatív világszínvonalú környezetbarát alumíniumhab termék gyártása és újrahasznosítási technológiájának fejlesztése” című projekt keretében valósul meg (azonosítószám: HU09-0075-A2-2013). A Norvég Alapok 369 781 208 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a projekt megvalósításához.

Vélemény, hozzászólás?