Animációs film a fix kamerák működéséről nagyon durva:(

Zárul a VÉDA projekt

fixen telepített kamerák működése

fixen telepített kamerák működése

Év végére kiépült a Közúti Intelligens Kamerahálózat.

A „Célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések – A közlekedésbiztonság növelése terén kifejtett rendőrségi tevékenység komplex fejlesztése” című, KÖZOP-1.5.0-09-11-2012-0008, KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0017, KÖZOP-5.5.0-09-11-2012-0018, KÖZOP-1.5.0-09-11-2015-0001 azonosító számú, a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítésére irányuló projekt 2015. december 31-ével lezárul. A VÉDA rendszert 14,5 milliárd forint Európai Uniós támogatás felhasználásával valósították meg a konzorciumi tagok.

 

 

A közúti közlekedési balesetek bekövetkezése 93%-ban járművezetői hibára, konkrétabban a közlekedési szabályok megszegésére vezethető vissza.

 

 

(Előzetes statisztikai adatok 2015. I-XI. hónapban bekövetkezett
személysérüléses közúti közlekedési balesetekről)

 

A balesetek résztvevőinek jelentős része más hibájából szenved kárt, sérül meg vagy veszíti életét. Ezért is különösen fontos mindenki számára a balesetek megelőzése. Ezt szolgálják az ellenőrzések most bevezetett új eszközei és módszerei. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat három fő elemből áll. Ezek a változtatható helyű és fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok (KKEP), illetve a különböző jogsértések dokumentálásából származó adatokat kezelő Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer, a KAFIR. A külföldi jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében 26 db nagy teljesítményű személygépkocsit szerzett be a rendőrség. Szintén a projekt keretein belül történik meg 958 db kézi adatrögzítő és információs eszköz használatba vétele, amelyek a megállításos közúti ellenőrzést végző rendőrök munkáját segítik.

 

(A fix telepítésű KKEP-k helyszínei. Grafika: Zsaru Rendőrségi Magazin)

 

 

A 160 darab változtatható helyű KKEP alapfunkciókkal történő üzemeltetését 2015. március 26-án kezdte meg a rendőrség, így jelenleg is csak a sebességmérés jár joghatással. A 365 darab fix telepítésű KKEP helyszíneinek véglegesítését követően 2015 decemberére befejeződtek a kivitelezési munkálatok, mind a 134 kijelölt útszakaszon.

 

A jogszerű működtetés érdekében a rendőrség 2016 év elejétől alapos infokommunikációs vizsgálatnak veti alá ezen eszközöket. A változtatható helyű KKEP-k kiegészítő funkcióinak, illetve a fix telepítésű KKEP megfelelő adatrögzítésének, a KAFIR-ba továbbított információk időbeni és térbeni helyességének ellenőrzése várhatóan több hónapot is igénybe vesz majd. A rendőrség kizárólag azt követően kezdi meg a változtatható helyű eszközök kiegészítő funkcióinak és a fix telepítésű KKEP-k éles működtetését, hogy meggyőződött az eszközök és az adatbázisok rendszerszinten összehangolt működéséről. Mindezeken túl – az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként – ügyintézők is ellenőrzik a dokumentált szabályszegési vélelmeket, hogy ne kapjanak kézhez a közlekedők téves információkon alapuló, ezáltal megalapozatlan határozatokat.

 

A rendőrség hangsúlyozza, hogy ezen időpontokról még a joghatással járó dokumentálások indulását két héttel megelőzően tájékoztatni fogja a közvéleményt. Arra kéri az közlekedőket, hogy – függetlenül a jogsértésektől visszatartó közlekedésrendészeti ellenőrzésektől – mindig a KRESZ szabályainak megtartásával vezessenek. A szabálykövető közlekedők és a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb biztonságban tudhassák magukat az úton lévők.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Police.hu

Szélvédő javítás, kavicsfelverődés javítás, autóüveg és karosszéria fóliázás, épületüveg fóliázás, klímatisztítás, fertőtlenítés szagtalanítás

Szélvédő javítás, kavicsfelverődés javítás, autóüveg és karosszéria fóliázás, épületüveg fóliázás, klímatisztítás,
fertőtlenítés szagtalanítás

Vélemény, hozzászólás?