Amíg nem fizet, nem kap több vizet a MINNA

Amíg nem fizet, nem kap több vizet a MINNA

 

minna_tejgyar_130916_ja_4.jpg

Felfüggesztette hétfőn a vízközmű szolgáltatást a MIVÍZ  a MINNA Zrt. Erdélyi úti telephelyén. Az intézkedés oka, hogy a tejipari cég jelentős közüzemi díjtartozást halmozott fel, és a vízszolgáltató által kezdeményezett tárgyalások sem vezettek eredményre.

Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője elmondta, egyáltalán nem öröm a cég számára, hogy jelentős partnerüknél kényszerültek meglépni ezt az intézkedést, de közműszolgáltatóként más lehetőségük nem maradt.
– A MIVÍZ vezetőjeként jobban örülnék, hogyha a 100 éves miskolci vízközművel kapcsolatos ünnepségsorozat még hátralévő eseményeiről beszélhetnék most. Azonban lépnünk kellett, mert a MINNA Tejipari Zrt. tartozása mostanra elérte a kritikus mértéket. Az intézkedésünk fő célja pedig az volt, hogy a közérdek további súlyos sérelmét megakadályozzuk – hangsúlyozta Üszögh Lajos.

miviz_sajtaj_130916_ja_3.jpg

A cégvezető emlékeztetett, a MINNA, mint a cég egyik szerződéses partnere, az elmúlt években rendszeresen tartozást halmozott fel, miközben mások – legyen szó a lakosságról, vagy éppen más partnerről – rendszeresen fizetnek a szolgáltatásért.
– Ezt a MIVÍZ Kft-nek, mint a miskolci önkormányzattal szerződésben álló közszolgáltatónak különösen szem előtt kellett tartania. A lépéssel, a vízszolgáltatás szüneteltetésével cégünk szakmai és gazdasági döntést hozott, védve a többi fogyasztót, a lakosságot, partnereket – tette hozzá.

Tárgyalások, eredmény nélkül

Üszögh Lajos kiemelte, a MIVÍZ és a Miskolc Holding az elmúlt időszakban folyamatosan egyeztetett a tejipari céggel, törekedtek a megegyezésre, a szolgáltatás fenntartása érdekében azonban a tárgyalások nem vezettek sikerre.  Mostanra a MINNA a díjhátraléka közel 40 mivizes munkavállaló éves bérköltségének felel meg.
– A MINNA azonban évek óta folyamatos fizetési késésben van, miközben a vízfogyasztásuk folyamatosan csökken; a 2008-as 160 ezer köbméterről mostanra jelentősen 100 ezer alá csökkent a fogyasztás. Március 19-e óta nem fizettek egy forintot sem a számlánkra, és sem a fizetési felszólítások, sem az egyeztetések nem vezettek sikerre, így más lehetőségünk nem maradt – mondta az ügyvezető.

Mint elhangzott, a szolgáltatás felfüggesztéséről szóló értesítőben a MIVÍZ jelezte a MINNA felé, hogy részletfizetési megállapodás megkötése is lehetséges, mégpedig úgy, hogy egyösszegű befizetés mellett a tartozás fennmaradó részének 12 havi egyenlő részletben történő kifizetésével.
– A MINNA július 12-én kelt levelében erre érdemi választ nem adott, ezt követően augusztus 2-án, majd szeptember 4-én újabb és újabb felszólító leveleket küldtünk, melyben ismét emlékeztettük őket a tartozásra, és felhívjuk figyelmüket az adósság rendezésére – tette hozzá.
Az ügyvezető elmondta, ezt követően nem maradt más lehetőségük, mint a szolgáltatás szüneteltetése.

MIVÍZ: nem maradt más lehetőség

Bánvölgyi Beáta, a MIVÍZ ügyvédje elmondta, a víziközmű szolgáltatásról szóló jogszabályok a vízműszolgáltató részére kötelezővé teszik, hogy 45 napon túli díjtartozás esetén a szolgáltatást felmondhassák.
– Minderről a jogszabályi előírásnak megfelelően értesítettük az illetékes hatóságot is a tervezett eljárásról, ellentmondás nem érkezett részükről – hangsúlyozta Bánvölgyi Beáta

A MIVÍZ-nek tehát – összegzett az ügyvezető – más lehetőse nem is maradt, mint, hogy szünetelteti a szolgáltatást MINNA Tejipari Zrt. Erdélyi úti telephelyén.
– Bízunk abban, hogy a tejipari cég magántulajdonosai a fennálló problémákat megoldják. Amennyiben elfogadják a cégünk által ajánlott kondíciókat, a vízszolgáltatás helyreállítása rövid időn belül megtörténhet – mondta Üszögh Lajos.

Tajthy Á.
Fotó: Juhász Á.

Vélemény, hozzászólás?