A hejőcsabai cementgyár megkapta a környezethasználati engedélyt

hcm2
Miskolc – 1,8 millió tonna cementet állíthat elő a gyár évente.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal megadta a HCM 1890 Kft. (HCM) miskolci telephelyén a cementgyártási tevékenységhez szükséges Egységes Környezethasználati Engedélyt. A határozatnak megfelelően zöld utat kapott a cementgyártási tevékenység megindítása a hejőcsabai üzemben. A gyár 344 új munkahelyet teremt Miskolcon.

Az Egységes Környezethasználati Engedélyben előírt hatósági előírások teljesítésével, a szükséges beruházásokat követően az üzemben alkalmazott műszaki megoldások megfelelnek az ágazati elérhető legjobb technikai követelményeknek (Best Available Technology – BAT). A cementgyári tevékenység újrakezdése és a hozzá kapcsolódó szállítás a lakókörnyezetben nem jelent környezeti kockázatot, illetve nem okoz a megengedett egészségügyi határérték feletti szennyezést.

A HCM 1890. Kft. a LafargeHolcim cementkonszernnel folytatott 21 éves pereskedést követően, 2014. áprilisában vehette birtokba a tulajdonában lévő, nagy múltú cementgyárat. 2014. decemberében a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a gyár újraindítását – olvasható a HCM 1890 Kft. közleményében.

Vélemény, hozzászólás?