A gyógyszerészek után az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga

A gyógyszerészek után az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga

patika
Budapest, 2013. június 20., csütörtök (MTI) – Ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga – derül ki a Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter által csütörtökön benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatból.

Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogramról szóló előterjesztést.

Szócska Miklós közölte: a Magyarországon működő 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertár esetében pedig még a 25 százalékos arányt sem érik el. Kiemelte: a cél az, hogy az elmúlt években kereskedelmi tevékenységgé vált gyógyszerellátás ismét a szakemberek, a gyógyszerészek kezébe kerüljön. Ennek érdekében a kormány – más intézkedések mellett – előírta azt is, hogy a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Ehhez a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítenék a patikusok többségi tulajdonrészhez jutását.

A patikai hitelprogramról szóló kormányrendelet és egy ahhoz kapcsolódó kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

Szintén a patikai tulajdonlással összefüggően nyújtott be Balog Zoltán csütörtökön zárószavazás előtti módosító indítványt a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez, amely a többi között az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérrendezését tartalmazza. A több más szabályozást érintő pontosító rendelkezés mellett az indítvány azt is rögzíti, hogy a közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, illetve bármely gyógyszerészt vagy az államot, de ebben a sorrendben.

Az érintetteknek az elővásárlási jog érvényesítésére a vételárról való értesüléstől számított 30 napon belül van lehetőségük. Ha erről nem nyilatkozik, azt “úgy kell tekinteni, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával” – fogalmaznak a szövegben.

A gyógyszerészi tulajdoni hányad biztosítása érdekében az állam tulajdoni hányadának értékesítésére annak megszerzésétől számított három éven belül pályázatot kell kiírni. A miniszter által benyújtott módosító indítványban az is szerepel: felhatalmazást kap a kormány arra, hogy az elővásárlási jogok gyakorlására, valamint a pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg, s hogy kijelölje az állam elővásárlási jogát, illetve tulajdonosi jogait gyakorló szervet.

A miniszter indoklása szerint “a módosítás célja a gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdon növelésének elősegítése, ezáltal a gyógyszertárak működésében a szakmai szempontok érvényesülésének és a magas színvonalú gyógyszerellátás további előmozdítása”.

A tizenhárom jogszabályt módosító egészségügyi salátatörvény zárószavazása várhatóan pénteken lesz a parlamentben.

– MTI –

Vélemény, hozzászólás?